Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024

Αγροβακτήριο στην καρυδιά! Αντιμετωπίζεται;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Αγροβακτήριο στην καρυδιά! Αντιμετωπίζεται;

Η συγκεκριμένη βακτηριακή προσβολή είναι πολύ γνωστή από την ελιά. Στην καρυδιά αν και δεν απαντάται το ίδιο συχνά, εμφανίζεται στις ρίζες και προκαλεί ζημιές κυρίως στα νεαρά δέντρα.

Η αντίδραση της ρίζας στην προσβολή είναι ο σχηματισμός ενός ογκιδίου που βοηθά στην απομόνωση του βακτηρίου. Ο όγκος αυξάνεται με τον χρόνο ενώ σκουραίνει ο χρωματισμός του. Αν σπάσει σε κομμάτια μέσω των καλλιεργητικών εργασιών, μεταφέρεται εύκολα σε άλλα σημεία του οπωρώνα, προκαλώντας νέες μολύνσεις σε υγιή δέντρα.

AGROVAKTHRIO KARYDIAS 2

Σημειώνεται ότι τα βακτηριακά κύτταρα μπορούν να επιβιώνουν για τουλάχιστον ένα χειμώνα σε κομμάτια σπασμένων όγκων ή στην επιφάνεια του εδάφους, όπου επιβιώνει. Το βακτήριο μεταδίδεται σπάνια με το κλάδεμα και σπάνια εισέρχεται από τις τομές κλαδέματος. Η διαδοσή του γίνεται από το έδαφος (μέσω καλλιεργητικών μέσων) και από μολυσμένα δενδρύλια.

Αντιμετώπιση

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του βακτηρίου που εμποδίζει την ανάπτυξη και την διάδοση του είναι το κάψιμο του στέμματος σε δέντρα μεγαλύτερα των 5 ετών, εώς ότου η φλόγα φτάσει στο ξύλο του κορμού.

AGROVAKTHRIO KARYDIAS 1

Ορισμένα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται για την πρόληψη της μόλυνσης είναι:

✔  Αποφυγή θράυσης του όγκου

✔  Κάψιμο του όγκου

✔  Εγκατάσταση υγιών δενδρυλίων

✔  Αποφυγή άρδευσης με κατάκλιση και αυλάκια.

✔  Αποφυγή καλλιεργητικών που θεωρούνται επικίνδυνοι για την μετάδοση του βακτηρίου.

✔  Εμβάπτιση των ριζών πριν την φύτευση σε ειδικό προστατευτικό διάλυμα.

✔  Προσεκτική εξέταση των ριζών.

Εάν η προσβολή σε νεαρά δέντρα εώς 4 ετών είναι αρκετά σημαντική, προτείνεται ξερίζωμα των δενδρυλλίων και επαναφύτευση. Χρειάζεται  μεγάλη προσοχή μόλις εντοπισθεί η μόλυνση, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά μείωση παραγωγής ή ξήρανση των δέντρων.

 

ΠΗΓΕΣ

ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ, Ε. Α. (2021). Υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές των προγραμμάτων φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια της καρυδιάς στην Ελλάδα.

Escobar, M. A., Leslie, C. A., McGranahan, G. H., & Dandekar, A. M. (2002). Silencing crown gall disease in walnut (Juglans regia L.). Plant Science163(3), 591-597.

https://d3qz1qhhp9wxfa.cloudfront.net/growingproduce/wp-content/uploads/2011/09/8797.jpg

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας