Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Περονόσπορος σε καλλιέργειες Πατάτας

Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Περονόσπορος σε καλλιέργειες Πατάτας

Από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες καλλιέργειες πατάτας είναι σε σχετικά νεαρό στάδιο και μόνο στα πρωιμότερα πατοχώραφα τα φυτά πλησιάζουν στο κλείσιμο των γραμμών της καλλιέργειας

Ο συνδυασμός της πολύ αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και των σχετικά χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, όπως καταγράφτηκαν από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό της Υπηρεσίας μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας τις τελευταίες ημέρες, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την έναρξη των μολύνσεων από περονόσπορο σε όλες τις πατατοκαλλιέργειες.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκαν ακόμη προσβολές από την ασθένεια.

Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο βλαστικό στάδιο που στα περισσότερα πατοχώραφα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη του φυλλώματος των φυτών κατά μήκος των γραμμών φύτευσης.

Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7- 12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής).

Αν χρησιμοποιούνται σκευάσματα επαφής (αμιγώς χαλκούχα κ.α.) να ανανεώνονται οπωσδήποτε μετά από σημαντικές βροχοπτώσεις πάνω από 15 mm συσσωρευτικά. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας.

Συστήνεται να γίνονται πάντοτε εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας