Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022

Aυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του Bοτρύτη στο "κλείσιμο των σταφυλιών"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Aυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του Bοτρύτη στο "κλείσιμο των σταφυλιών"

Στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, οι αμπελώνες βρίσκονται στο στάδιο του «κλεισίματος» των σταφυλιών.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (Botrytis cinerea)

Κατά το στάδιο αυτό πρέπει να δοθεί αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη, ο οποίος προκαλεί σοβαρές ζημιές αποτελώντας τη κυριότερη αιτία της σήψης των ώριμων σταφυλιών. Έτσι, είναι σκόπιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένας ψεκασμός με καλή διαβροχή πριν το «κλείσιμο» των σταφυλιών, ώστε το φάρμακο να καλύψει το σύνολο των ραγών, με σκοπό να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο φορτίο της ηρτημένης εσοδείας κατά το στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής των σταφυλιών.

Ακόμη πιο αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις όπως στις υγρές περιοχές καθώς και όπου για οποιονδήποτε λόγο έχουν εντοπισθεί προσβολές στις ράγες από ωίδιο, ευδεμίδα κ.α.

Επίσης, στις πρόσφατες πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και σε αμπελώνες που υπάρχει μέρος ηρτημένης εσοδείας που μπορεί να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με σκεύασμα κατά του βοτρύτη. Εξυπακούεται ότι στις επιτραπέζιες ποικιλίες, πρέπει να λαμβάνεται κάθε καλλιεργητικό μέτρο ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση δημιουργίας ιδιαίτερα συνεκτικών σταφυλιών, οι οποίες δεν είναι ούτε προτιμητέες εμπορικά αλλά και πιο επιρρεπείς στην πρόκληση και ανάπτυξη φυτοπαθολογικών ζητημάτων και προσβολών.

Συνιστάται στους αμπελουργούς να πραγματοποιήσουν τον συγκεκριμένο ψεκασμό με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο βοτρυδιοκτόνο στο παρόν στάδιο, πετυχαίνοντας την όσο δυνατόν καλύτερη διαβροχή των ραγών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι αφενός θα πρέπει να συνεχισθεί η αντιμετώπιση του ωιδίου ενώ θα πρέπει να διενεργείται σχολαστική επίβλεψη των αμπελώνων για τη διαπίστωση τυχόν άλλων προσβολών και αφετέρου θα πρέπει από εδώ και πέρα (ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες) να λαμβάνεται υπόψη και το όριο ημερών τελευταίας εφαρμογής  πριν τη συγκομιδή, κάθε γεωργικού φαρμάκου (PHI).

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana)

Υπό τις παρούσες συνθήκες επίκειται η καταπολέμηση του εντόμου στα πλαίσια της επόμενης γενεάς.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας