Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023

Το άρωμα του φυτού της τομάτας για την προστασία των καλλιεργειών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Το άρωμα του φυτού της τομάτας για την προστασία των καλλιεργειών
Τα φυτά της τομάτας προκειμένου να προστατευτούν από τις βακτηριακές προσβολές εκκρίνουν μια πτητική ένωση που ονομάζεται βουτυρικό εξενύλιο (HB), η οποία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Plant Science, έχει μεγάλες προοπτικές για την προστασία και άλλων καλλιεργειών.

 

Το άρωμα της τομάτας που εμπεριέχει αυτή την πτητική ένωση, συμβάλει στο κλείσιμο των στοματίων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα έναντι των αντίξοων καταστάσεων όπως η ξηρασία περιορίζοντας τις απώλειες νερού και την προστασία των φυτών από παθογένειες μολύνσεις, των οποίων η πόρτα εισόδου είναι τα στομάτια.

Τα νέα δεδομένα της έρευνας θα μπορούσαν να εφοδιάσουν την αγορά και τους παραγωγούς έχοντας στη διάθεση τους μια εναλλακτική και φυσική μέθοδο προστασίας και βελτίωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Η συγκεκριμένη ένωση που εντοπίζεται στα φυτά της τομάτας, είναι μη τοξική και η χρήση της είναι εγκεκριμένη για τα τρόφιμα. Επιπλέον, συντίθεται εύκολα, έχει χαμηλό κόστος και σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του IBMCP, είναι ιδιαίτερα αποδοτική καθώς οι χρήστες δεν χρειάζεται να την εφαρμόζουν σε υψηλές δόσεις. Παράλληλα, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ως πτητική ένωση έχει εύκολη χρήση και μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό στα φυτά.

 

COVER ΑΡΘΡΩΝ BLOG 2023 12 12T144958.506

 

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η χαρακτηριστική αυτή ένωση προστατεύει τα φυτά της τομάτας από τη μόλυνση των βακτηρίων Pseudomonas syringae και αυξάνει την αντοχή τους σε αυτό. Ωστόσο, εκτός από την καλλιέργεια της τομάτας η αποτελεσματικότητα του HB έχει επιβεβαιωθεί και σε πολλά άλλα είδη λαχανικών, καλαμποκιού, μηδικής, εσπεριδοειδών και καπνού.

Ελεγχόμενη ωρίμανση

Μια άλλη εφαρμογή θα μπορούσε να καταστεί ικανή είναι ο έλεγχος της ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της ένωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει με ελεγχόμενο τρόπο να εισέλθουν τα φυτά σε έναν προκαλούμενο λήθαργο, καθώς με το κλείσιμο των στοματίων συνεπάγεται η καθυστέρηση των αναπτυξιακών διαδικασιών. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στους παραγωγούς μια νέα στρατηγική για τον έλεγχο του χρόνου συγκομιδής και να τους προσαρμόσει καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη σύγκλειση των στοματίων δεν είναι βιώσιμη, καθώς περιορίζει τη φωτοσυνθετική αφομοίωση και ανάπτυξη των φυτών.

 

Πηγή

https://www.frontiersin.org/

López-Gresa MP, Payá C, Ozáez M, Rodrigo I, Conejero V, Klee H, Bellés JM and Lisón P (2018) A New Role For Green Leaf Volatile Esters in Tomato Stomatal Defense Against Pseudomonas syringe pv. tomatoFront. Plant Sci. 9:1855. doi: 10.3389/fpls.2018.01855

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας