Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024

Μαύρος ακανθώδης αλευρώδης - Έναρξη διασποράς του εντόμου στα εσπεριδοειδή

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μαύρος ακανθώδης αλευρώδης - Έναρξη διασποράς του εντόμου στα εσπεριδοειδή

Από τον τακτικό έλεγχο εγκατεστημένων από την ΔΑΟΚ Θεσπρωτίας κίτρινων κολλητικών παγίδων σε προσβεβλημένα δέντρα, διαπιστώθηκε η έναρξη πτήσεων ενηλίκων του εντόμου Αleurocanthus spiniferus στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Θεσπρωτίας, γεγονός που σηματοδοτεί την εμφάνιση της πρώτης γενεάς του έτους και την έναρξη διασποράς του εντόμου.

Μαύρος ακανθώδης αλευρώδης

Αleurocanthus spiniferus (Quaintance)

Στα πλαίσια περιορισμού του εντόμου καλούνται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών να κάνουν τακτικές επισκέψεις στα αγροτεμάχιά τους και σε περίπτωση διαπίστωσης παρουσίας του εντόμου να επεμβαίνουν με κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα (αφαίρεση και κάψιμο προσβεβλημένων βλαστών) και στοχευμένες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σε περίπτωση που υπήρχε διαπιστωμένη προσβολή από το προηγούμενο έτος συνιστάται η άμεση εφαρμογή κατάλληλου φυτοπροστατευτικού προϊόντος με την παράλληλη λήψη κατάλληλων καλλιεργητικών μέτρων.

Οι δραστικές ουσίες που έχουν έγκριση για τον συγκεκριμένο εχθρό στα εσπεριδοειδή είναι:

  • Acetamiprid, (PROFIL Extra 5 SL). 

  • Fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts (FLiPPER, FITer Unic, CiOPPER). 

  • Spirotetramat (MOVENTO 150 OD). Η δραστική αυτή είναι αποτελεσματικότερη σε θερμοκρασίες ανώτερες των 20ο C και δεν προτείνεται για αυτή την εποχή.

Τα κυριότερα καλλιεργητικά μέτρα είναι τα εξής:

► Τακτικός έλεγχος των αγροτεμαχίων για διαπίστωση της παρουσίας του εντόμου. 

► Κόψιμο και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών. 

► Σωστός αερισμός των δέντρων μέσω κατάλληλου κλαδέματος. 

► Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (διασπορά και εγκατάσταση του εντόμου σε άλλες περιοχές).

Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ο έλεγχος του εντόμου μόνο με χημικά μέσα, σε αντίθεση με τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΔΑΟΚ Θεσπρωτίας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αναμένεται η εγκατάσταση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων, φυσικού εχθρού του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η εγκατάσταση του αρπακτικού θα πρέπει να συνδυαστεί με την υιοθέτηση μιας διαφορετικής από την εφαρμοζόμενη στρατηγική καταπολέμησης του συγκεκριμένου αλλά και άλλων εχθρών (ψευδόκκοκος, τετράνυχοι κ.α.) με έμφαση σε βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης

Βιολογία: Το A. spiniferus έχει έξι αναπτυξιακά στάδια: το στάδιο του αυγού, τέσσερα προνυμφικά στάδια και το ενήλικο. Σε τροπικές συνθήκες όλα τα στάδια μπορούν να βρεθούν όλες τις εποχές του έτους, ενώ η ανάπτυξη και αναπαραγωγή του εντόμου είναι πολύ περιορισμένη κατά τις ψυχρές περιόδους των εύκρατων περιοχών. Ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, με τις ήπιες θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία να είναι οι βέλτιστες, ο κύκλος ζωής διαρκεί γενικά 2-4 μήνες. Αναφέρονται 4 με 6 γενεές ανά έτος. Δεν αγαπά το άμεσο ηλιακό φως.

mauros akanthodis aleurodis

Μορφολογία: Το ακμαίο του εντόμου είναι χρώματος γκρί – μπλε (φτερά) με ανοιχτόχρωμα σημάδια, μήκους 1,33-1,70 χιλ. για το θηλυκό και 0,96-1,33 χιλ. για το αρσενικό. Το σώμα τους είναι κοκκινωπό και τα μάτια καστανοκοκκινα. Οι προνύμφες του εντόμου είναι κατά βάσει μαύρες με χαρακτηριστικό λευκό περίγραμμα. Τα αυγά μήκους 0,2 mm, είναι τοποθετημένα σε πολύ χαρακτηριστικό σπειροειδές σχέδιο κάτω από τα φύλλα.

aleurodis

Ζημιές: Οι προνύμφες που αναπτύσσονται στην κάτω πλευρά των φύλλων απομυζούν τους χυμούς του φυτού παράγοντας υψηλές συγκεντρώσεις μελιτώματος και έντονη ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς προκαλώντας καχεξία, μειωμένη ανάπτυξη, μέχρι την ξήρανση κλάδων ή και ολόκληρου του δέντρου. Παράλληλα καθιστούν τους καρπούς μη εμπορεύσιμους.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας