Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον αγροδιατροφικό τομέα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον αγροδιατροφικό τομέα

Η γεωργία από την αρχαιότητα έχει περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης. Σήμερα, φτάνοντας στο τέταρτο στάδιο της αγροτικής ανάπτυξης, τη “Γεωργία 4.0” (Agriculture 4.0) ή αλλιώς Ψηφιακή Γεωργία, ο αγροτικός τομέας καλείται να βρει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, την ανεπάρκεια των φυσικών πόρων, την κλιματική αλλαγή και τη σπατάλη τροφίμων.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 30 140656

Στη Γεωργία 4.0 περιλαμβάνονται διάφορες τεχνολογίες όπως η το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), το Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing), η Τηλεπισκόπηση (Remote Sensing) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Τι είναι όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη με απλά λόγια είναι η επιστήμη της πληροφορικής που μελετά, ασχολείται και υλοποιεί ευφυής συστήματα τα οποία μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη.  

Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι συστήματα λογισμικού που ενεργούν στην υλική ή ψηφιακή διάσταση με το να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω της απόκτησης δεδομένων, να ερμηνεύουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και να αποφασίζουν για το ποια είναι η βέλτιστη ενέργεια που θα πρέπει να εκτελέσουν για να επιτύχουν τον δεδομένο στόχο.

Πώς επιδρά η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της γεωργίας;

Η συνεχής ανάπτυξη πολλαπλών μοντέλων ΤΝ στον ευρύτερο τεχνολογικό κόσμο, έχει αναπτύξει και αυξάσει την εφαρμογή των ευφυών συστημάτων και στο τομέα της γεωργίας.

Οι πιο συχνές εφαρμογές εντοπίζονται σε πρακτικές πρόγνωσης, συγκομιδής, καλλιεργητικών φροντίδων, έλεγχο ζιζανίων, εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείρισης πόρων και αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης ζώων.

Pasted image 20230627102246

Τα γεωργικά ρομπότ αποτελούν επίτευγμα της ΤΝ και μπορούν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους στον αγρό στο εγγύς μέλλον. Ορισμένες εταιρείες εργάζονται για να ενσωματώσουν τα ρομπότ στο χωράφι. Για παράδειγμα, υπάρχουν μικρά ρομπότ που δουλεύουν σε σμήνη για να καλλιεργούν αραβόσιτο. Κάθε ρομπότ διαθέτει τη δική του ενσωματωμένη μονάδα φύτευσης, η οποία κινείται ηλεκτρονικά και είναι εξοπλισμένη με μπαταρία που διαρκεί περίπου πέντε ώρες και επαναφορτίζεται σε περίπου 30 λεπτά. Το ρομπότ διαθέτει το δικό του σύστημα ανίχνευσης καλλιεργειών και χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη διαφοροποίηση μεταξύ ζιζανίων και καλλιεργειών. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η επιτυχής μετάβαση των ρομπότ από το εργαστήριο στον αγρό. Αυτές οι αυτόνομες μηχανές θα μπορούν να φυτέψουν σπόρους, να αναγνωρίζουν φυτοπαθολογικά προβλήματα, να εξαλείψουν ζιζάνια και να συγκεντρώσουν πολύτιμα δεδομένα προς αξιολόγηση και χρήση.

Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα αναμένεται να είναι συνυφασμένο με την ΤΝ και τις υπηρεσίες Μεγάλων Δεδομένων, συστήματα των οποίων θα διαχειρίζονται ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες.

Πηγές

Sachithra, V., & Subhashini, L. D. C. S. (2023). How artificial intelligence uses to achieve the agriculture sustainability: Systematic review. _Artificial Intelligence in Agriculture

Kutyauripo, I., Rushambwa, M., & Chiwazi, L. (2023). Artificial intelligence applications in the agrifood sectors. _Journal of Agriculture and Food Research

Zhai, Z., Martínez, J. F., Beltran, V., & Martínez, N. L. (2020). Decision support systems for agriculture 4.0: Survey and challenges. _Computers and Electronics in Agriculture

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας