Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023

Weedetective - Εφαρμογή κινητών συσκευών για αυτοματοποιημένη αναγνώριση ζιζανίων

WEEDETECTIVE
Weedetective - Εφαρμογή κινητών συσκευών για αυτοματοποιημένη αναγνώριση ζιζανίων

Στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, υλοποιείται το έργο Weedetective.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου αυτοματοποιημένης αναγνώρισης ζιζανίων στον αγρό.

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα καλλιεργούμενα φυτά για φως, νερό και θρεπτικά συστατικά, και ευθύνονταιγια σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες και οικονομικές απώλειες στη γεωργική παραγωγή.

Η γνώση των ειδών των ζιζανίων στον υπό εξέταση αγρό είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή καταπολέμησή τους μέσω των ορθών δόσεων ζιζανιοκτόνων .

Ο βασικός στόχος του έργου Weedetective είναι η ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου αυτοματοποιημένης αναγνώρισης ζιζανίων στον αγρό, με τη μορφή μιας ευφυούς εφαρμογής κινητών συσκευών που βασίζεται σε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, και θα δύναται να αποτελέσει πολύτιμο συμβουλευτικό εργαλείο για τους παραγωγούς, καθώς και βοηθητικό εργαλείο για τους συμβούλους/γεωπόνους που καλούνται να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των παραγωγών.


Πιο συγκεκριμένα το έργο στοχεύει:
• στην υψηλή ακρίβεια αναγνώρισης ζιζανίων ακόμη και σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
• στη μείωση του όγκου εργασίας για την αναγνώριση ζιζανίων από τους ειδικούς που παρέχουν συμβουλευτική στους παραγωγούς
• στη δημιουργία εύχρηστης εφαρμογής για τους τελικούς χρήστες. Η υιοθέτηση του συστήματος αναγνώρισης ζιζανίων θα βασίζεται στη δημιουργία εύχρηστης διεπαφής (interface) κινητών συσκευών (κινητά τηλέφωνα και tablet) τόσο για τον αγρότη όσο και για τον εμπειρογνώμονα – γεωπόνο εφαρμογής. Για τον σκοπό αυτό, η διεπαφή της εφαρμογής θα σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας στοιχεία και συμβουλές από παραγωγούς και γεωπόνους.


Τα αγροτικά προϊόντα που θα παραχθούν απουσία ζιζανίων λόγω της έγκαιρης και αποτελεσματικής καταπολέμησης, θα έχουν καλύτερη θέση στην αγορά, λόγω βελτιωμένης ποιότητας και ανταγωνιστικότητας συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ακόμα, από την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται άμεσα (με τη μείωση των εισροών ή τη βελτιστοποίηση εφαρμογής των εισροών) και έμμεσα (με τη βελτίωση της αντοχής των φυτών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες) να μειωθεί το κόστος παραγωγής ή και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αναμένεται ακόμα να μειωθεί η κατανάλωση αρδευτικού νερού, ώστε αυτό να είναι διαθέσιμο και για άλλες καλλιέργειες. Επομένως, η χρήση της εφαρμογής αναμένεται να έχει ευρύτατο θετικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα, στην κοινωνία και την οικονομία.


 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ WEEDETECTIVE ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: 


 logo

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας