Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Παραμορφώσεις και δυσμορφίες φυτών: Δεσμίωση ή πλάτυνση (fasciation)

Κωνσταντίνος Καζαντζής ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Παραμορφώσεις και δυσμορφίες φυτών: Δεσμίωση ή πλάτυνση (fasciation)

Οι Παραμορφώσεις και Δυσμορφίες εμφανίζονται συχνά σε όλο το Φυτικό Βασίλειο και μπορεί να οφείλονται σε παρασιτικά αίτια (ασθένειες, ιοί, φυτοπλάσματα, βακτηριώσεις, επιδράσεις προσβολών εντόμων, κ.λπ.) ή και μη παρασιτικά αίτια (μετεωρολογικοί παράγοντες, μη κανονικές εδαφικές συνθήκες, ανωμαλίες εσωτερικών λειτουργιών, ορμονικές διαταραχές, μεταλλάξεις, κ.λπ.).

Μία τέτοια παραμόρφωση που συναντάται σποραδικώς είναι η Δεσμίωση ή Πλάτυνση (Fasciation στην αγγλική), στην οποία ως ορισμός μπορεί να αποδοθεί «η απώλεια της συμμετρίας ενός οργάνου, όπως ο μίσχος ή ο βλαστός, το οποίο κανονικά είναι κυλινδρικό και με ακτινωτή διάταξη», με αποτέλεσμα την πεπλατυσμένη  εμφάνισή του, που στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζει τερατογένεση (σαν ενωμένα ή δεμένα τμήματα). Κάποιες φορές το φαινόμενο συνοδεύεται από κυκλική ή σπειροειδή συστροφή των παραμορφωμένων τμημάτων του φυτού.

Δεσμίωση ή Πλάτυνση μπορεί να εμφανιστεί σε πλήθος κατηγοριών φυτών, όπως κηπευτικά, κακτοειδή, αυτοφυή είδη, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, καθώς και σε φυλλοβόλα οπωροφόρα, όπως π.χ. η μηλιά, η κερασιά (Φωτογραφία 1), κ.ά.

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Βλαστός δένδρου κερασιάς με Δεσμίωση ή Πλάτυνση κατά τη θερινή και κατά τη χειμερινή (ένθετη) περίοδο.

Οι πιθανές αιτίες εμφάνισης του φαινομένου που έχουν προταθεί από τους επιστήμονες, χωρίς να είναι τίποτα τελείως σίγουρο, είναι ορμονική διαταραχή των μεριστωματικών κυττάρων κατά την έναρξη της κυτταροδιαίρεσής τους, τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις, βακτηριώσεις ή ιώσεις, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως έκθεση των ακραίων μεριστωμάτων σε παγετό, επιδράσεις από την προσβολή εντόμων ή ακάρεων, έκθεση σε χημικές ουσίες, κ.ά.

Από πλευράς μοριακών ελέγχων έχουν αναγνωριστεί τα γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση του φαινομένου. Πρόκειται για τα γονίδια CLAVATA (CLV1, CLV2 και CLV3) αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πλήρως η σύνδεση των πιθανών αιτίων με τη μοριακή διαδικασία έκφανσης του φαινομένου. Οι επικρατούσες σκέψεις κατευθύνσεων της έρευνας αυτή τη στιγμή, είναι στη μελέτη των πιθανών αιτιών εμφάνισης, καθώς και στη δομή και τη δραστηριότητα των μεριστωματικών κυττάρων με Δεσμίωση ή Πλάτυνση, για την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας.

Το φαινόμενο θεωρείται τυχαίο και δεν είναι μεταδοτικό, δεν εξαπλώνεται σε άλλα φυτά αλλά ούτε και σε άλλα μέρη του ίδιου ατόμου, δεν έχει οικονομική επίπτωση στις εκμεταλλεύσεις και για την περίπτωση των οπωροφόρων δένδρων, επιλύεται με την αφαίρεση του παραμορφωμένου κλάδου ή βλαστού.

Σχετική οπτικοακουστική παραπομπή από τον ελλαδικό χώρο:

Video

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας