Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Φωτοπαρουσίαση κάποιων εκ των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.

Κωνσταντίνος Καζαντζής & Θωμάς Σωτηρόπουλος - ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (nagrefpi@otenet.gr)
Φωτοπαρουσίαση κάποιων εκ των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.
Το γένος Malus είναι μια ομάδα φυλλοβόλων οπωροφόρων της οικογένειας Rosaceae, που περιλαμβάνει 50-60 είδη, μεταξύ των οποίων και η γνωστή, καλλιεργούμενη μηλιά (Malus domestica Borkh.).

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», διατηρεί στις συλλογές του στη Νάουσα, αρκετά είδη του γένους Malus, για λόγους αξιοποίησης και χρήσης τους σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης της μηλιάς, καθώς και για λόγους διατήρησης της βιοποικιλότητας των φυλλοβόλων δένδρων.

Τα παραπάνω υλοποιούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. ως επίσημη Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού Φυλλοβόλων Οπωροφόρων της χώρας μας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού Οπωροφόρων.

Η παρούσα φωτοπαρουσίαση επικεντρώνεται στη γενετική, οικολογική και καλλωπιστική αξία των συγκεκριμένων ειδών, μέσω της παρουσίασης των καρπών και των ιδιαίτερα όμορφων ανθέων που τα κοσμούν.

Η άνθιση εντοπίζεται κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, ενώ η ωρίμανση από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το είδος, ενώ οι καρποί μπορεί να παραμείνουν ανηρτημένοι στο δένδρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που τους προσδίδει τεράστια αξία για τη διατροφή και χειμερινή διαβίωση της άγριας τοπικής πανίδας.

Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες ανθέων και καρπών κάποιων εκ των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στις συλλογές του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.:

Φωτογραφία 1

1. Malus aldenhamensis

Φωτογραφία 2

2. Malus arnoldiana

Φωτογραφία 3

3. Malus baccata

Φωτογραφία 4

4. Malus floribunda

Φωτογραφία 5

5. Malus fusca

Φωτογραφία 6

6. Malus glauncencens

Φωτογραφία 7

7. Malus orthocarpa

Φωτογραφία 8

8. Malus platycarpa

Φωτογραφία 9

9. Malus prattii

Φωτογραφία 10

10. Malus domestica – καλλιεργούμενη μηλιά

Τα άνθη φύονται σε σκιαδόμορφους κόρυμβους, με πεντάλοβο κάλυκα και στεφάνη που φέρει πέντε πέταλα, το χρώμα των οποίων ποικίλει από λευκό έως κόκκινο. Επίσης, ο χρωματισμός μπορεί να αλλάζει με την πάροδο της διαδικασίας της άνθισης από τις κόκκινες αποχρώσεις προς τις λευκές.

Οι καρποί είναι συνήθως σφαιρικού σχήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι ελαφρώς επίμηκες, διαμέτρου από 1 έως 4 cm (εκτός της καλλιεργούμενης μηλιάς), με χρωματισμό κίτρινο ή πορτοκαλί ή κόκκινο ή πράσινο. Στα περισσότερα είδη ο καρπός είναι βρώσιμος και για τους ανθρώπους.

Απ’ όλα τα παραπάνω, ξεχωρίζει φυσικά η περίπτωση της καλλιεργούμενης μηλιάς (Malus domestica), με περίπου δύο χιλιάδες γνωστές ποικιλίες, της οποίας οι καρποί είναι ευμεγέθεις και έχουν μεγάλη εμπορική αξία σε όλη την υδρόγειο.


Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Η ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία των ειδών του γένους Malus, που διατηρούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας