Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Μουσμουλιά ή Μεσπιλέα η γερμανική (Mespilus germanica L.)

Κωνσταντίνος Καζαντζής & Γεώργιος Παντελίδης | ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” | Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας: Η Μουσμουλιά ή Μεσπιλέα η γερμανική (Mespilus germanica L.)
Η Μουσμουλιά ή Μεσπιλέα η γερμανική ή Μέσπιλος (Mespilus germanica L., Οικογένεια: Rosaceae) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο με σχεδόν μηδενική καλλιεργητική αξία για τη χώρα μας (βρίσκεται σε κήπους, μόνο σε μεμονωμένα δένδρα πλέον).

Μπορεί να βρεθεί και σε αυτοφυή κατάσταση στα δάση της βορειοηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά πάλι σε μεμονωμένα δένδρα.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την Μεσκουλιά ή Εριοβότρυα η ιαπωνική (Eriobotrya japonica L. ή Rhaphiolepis loquata B.B. Liu & J. Wen κατόπιν αναθεώρησης του 2020, Οικογένεια: Rosaceae), η οποία αποκαλείται επίσης Μουσμουλιά και ο καρπός της αποκαλείται και αυτός μούσμουλο.

Είναι ιθαγενές της ανατολικής Ευρώπης δένδρο. Σε παλαιότερες δύσκολες ιστορικές εποχές για τη χώρα μας έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στη διατροφή του πληθυσμού.

Πρόκειται περί δένδρου που μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα ύψος, με λογχοειδή προμήκη, χνουδωτά στην άνω επιφάνεια, πράσινα, λεία φύλλα. Είναι ελάχιστα απαιτητικό δένδρο σε εδαφικές συνθήκες και καλλιεργητικές φροντίδες, αγαπά όμως τον δροσερό προσανατολισμό. Τα άνθη του είναι μεγάλα, σχεδόν επιφυή σε έμφυλλα βραχυκλάδια, λευκά ή ροδίζοντα, με χνουδωτό κάλυκα, με σέπαλα μακρώς τριγωνικά και με 5 ισομήκη πέταλα (Φωτογραφία 1).

Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 1. Άνθος Μεσπιλέας.

Ο καρπός της μπορεί να φτάσει τα 5-7 εκατοστά, είναι απύρηνος, με μη ευχάριστη γεύση που μπορεί να χαρακτηριστεί τραχιά και στυφή (Φωτογραφία 2). Όταν υπερωριμάσει και αρχίσει να μοιάζει σαν σαπισμένος, καθίσταται ανεκτός προς βρώση. Παρόλα αυτά, ο καρπός της Μουσμουλιάς είναι θρεπτικότατος και πλούσιος σε βιταμίνες.

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 2. Καρπός Μουσμουλιάς ή Μεσπιλέας.

Το δένδρο σήμερα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη καλλιεργητική αξία. Ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον από θρεπτικής απόψεως και θα πρέπει να ελεγχθεί μήπως μπορεί ο καρπός να συμπεριληφθεί ως συστατικό σε φρουτόκρεμες, μαρμελάδες και άλλα προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας