Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιάτο"

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιάτο"

Η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα ενισχύσει τις προσπάθειές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. - Ένα υγιές σύστημα τροφίμων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Η κοινή γεωργική πολιτική και η κοινή αλιευτική πολιτική θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικά εργαλεία για τη στήριξη των προσπαθειών αυτών, εξασφαλίζοντας παράλληλα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς, τους αλιείς και τις οικογένειές τους.

Senza titolo1

Η στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιάτο" στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβασή μας σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα πρέπει:

► Να έχει ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

► Να συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις της.

► Στην αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας.

► Να προάγει την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

► Να διατηρεί τα τρόφιμα προσιτά σε οικονομικό επίπεδο, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του τομέα εφοδιασμού της ΕΕ και προάγοντας το δίκαιο εμπόριο.

Ένα βιώσιμο διατροφικό σύστημα συνδέεται πάρα πολύ με την στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και στην ουσία προσπαθεί να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα στο πλαίσιο ενός βιώσιμου συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης. Για να επιτευχθεί η στρατηγική θέτονται οι παρακάτω στόχοι:

► Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

► Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,

► Αύξηση του ποσοστού της βιολογικής γεωργίας,

FARM TO FORK

Δίκαιη αλυσίδα τροφίμων, με σκοπό να επιτευχθούν έως το 2030 οι ποσοτικοί στόχοι:

► Μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% στις καλλιέργειες και της χρήσης λιπασμάτων κατά 20%,

► Μείωση των πωλήσεων αντιμικροβιακών ουσιών κατά 25% στην υδατοκαλλιέργεια και τα εκτρεφόμενα ζώα,

► Ένταξη του 25% των γεωργικών εκτάσεων στη βιολογική γεωργία.

Η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας. Θα έχει ως στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τομέων της επεξεργασίας τροφίμων και του λιανικού εμπορίου, με την ανάληψη δράσεων στους τομείς των μεταφορών, της αποθήκευσης, της συσκευασίας και της σπατάλης τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται δράσεις για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της επιβολής και της ικανότητας διεξαγωγής ερευνών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και για την έναρξη μιας διαδικασίας εντοπισμού νέων καινοτόμων προϊόντων διατροφής και ζωοτροφών, όπως τα θαλασσινά που βασίζονται σε φύκια.

Τέλος, η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα επιδιώξει να τονώσει τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων και να προωθήσει οικονομικά υγιεινά τρόφιμα για όλους. Τα εισαγόμενα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τα σχετικά περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ δεν θα επιτρέπονται στις αγορές της ΕΕ. Η Επιτροπή θα προτείνει δράσεις για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν υγιεινή και βιώσιμη διατροφή και να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Θα διερευνήσει νέους τρόπους για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, μεταξύ άλλων και με ψηφιακά μέσα, σχετικά με λεπτομέρειες όπως η προέλευση των τροφίμων, η θρεπτική αξία τους και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας.


ΠΗΓΕΣ

https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_en

Επιτροπή, Ε. (2019). Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πενταγιώτη, Α. (2020). Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην επίτευξη της Ατζέντα 2030 για την ΕΕ (Master's thesis, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας