Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

Η σημασία της ιχνηλασιμότητας προϊόντων

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Η σημασία της ιχνηλασιμότητας προϊόντων

Ως  ιχνηλασιμότητα ορίζεται η δυνατότητα ανίχνευσης του ιστορικού ή της θέσης ενός προιόντος. Είναι η ικανότητα της παρακολούθησης και καταγραφής του ιστορικού και της διαδρομής κάθε προιόντος, στα διάφορα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης.

Σε ένα προιόν η ιχνηλασιμότητα σχετίζεται με:

✔ Την προέλευση των υλικών και των εξαρτημάτων (προέλευση προιόντων και συστατικών του.

✔ Το ιστορικό της κατεργασίας.

✔ Τη διανομή και τη θέση του προιόντος μετά την παράδοση.

Η εφαρμογή της προυποθέτει την ανάπτυξη ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας το οποίο θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

✔ Αναγνώριση των μονάδων/παρτίδων όλων των συστατικών και των προιόντων.

✔ Πληροφορίες για το πότε και που μεταφέρθηκαν.

✔ Ένα σύστημα που να συνδέει όλα τα δεδομένα.

Η πλήρης ιχνηλασιμότητα επιτυγχάνεται μέσω της τήρησης αρχείων και της καταγραφής αναλυτικών στοιχείων στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας όπου φαίνεται η πορεία του προιόντος από το χωράφι μέχρι το τελικό προιόν να είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

The concept for food product traceability based on automated identification technologies

Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν, τυποποιούν, αποθηκεύουν και διανέμουν τρόφιμα και άλλα προιόντα, είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ένα αξιόπιστο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Οι  πληροφορίες του συστήματος αυτού, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, φτάνοντας μέχρι τον ενδιάμεσο η τελικό καταναλωτή.

Η ιχνηλασιμότητα ενός προιόντος δίνει τη δυνατότητα αναδρομής στο ιστορικό παραγωγής του συγκεκριμένου προιόντος μέσω μια συνεχούς ροής καταγεγραμμένων στοιχείων. Αυτά αφορούν στην προέλευση των πρώτων υλών, τις βοηθητικές ύλες και τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του συγκεκριμένου προιόντος, καθώς και τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας, μεταφοράς και τελικής διάθεσης του προιόντος.

 Τα συστήματα ιχνηλασιμότητας δεν εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα των προιόντων. Παρακολουθούν τα ίδια προιόντα και τις διαδικασίες της επιχείρησης, και στην περίπτωση που κάποιο προιόν χαρακτηριστεί ως μη συμμορφούμενο παρέχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την απόσυρση της ελαττωματικής παρτίδας και για τον εντοπισμό της αιτίας του προβλήματος.

Ποιος είναι ο στόχος

Ο στόχος του συστήματος ιχνηλασιμότητας είναι η δημιουργία της ταυτότητας του προιόντος. Η ταυτότητα αυτή έχει κάποια μορφή ένδειξης, όπως τα συστατικά του προιόντος ή ενός κωδικού πάνω στην ετικέτα του προιόντος.

Τα πλεονεκτήματα της ιχνηλασιμότητας είναι:

✔ Ανάκτηση πληροφοριών για τον εντοπισμό των προβληματικών σημείων στις διάφορες διαδικασίες της επιχείρησης, δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση, βέλτιστη χρησιμοποίηση των πρώτων υλών και μείωση του κόστους.

✔ Δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των πρώτων υλών και υποστήριξη των απαιτήσεων της επιχείρησης απέναντι στους προμηθευτές της.

✔ Βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες της επιχείρησης.

✔ Συμμόρφωση με τις ισχύουσες και επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

✔ Δυνατότητα για παραγωγή και προώθηση προιόντων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών ή καταναλωτών.

Επειδή το αντικειμενό της είναι πολύπλοκο και λόγω της κρισιμότητας της για την ασφάλεια των καταναλωτών η εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας γίνεται ακολουθώντας ένα οργανωμένο πλαίσιο κανόνων που ονομάζεται ¨σύστημα ιχνηλασιμότητας¨. Περιλαμβάνει ορισμούς, κωδικοποίηση προιόντων, συσκευασιών, οργανισμών και τοποθεσιών, διαδικασίες τήρησης και μετάδοσης πληροφοριών και τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται.

 

ΠΗΓΕΣ

Κοκκινου, Ε. Χ. (2020). Μελέτη της ιχνηλασιμότητας σε προϊόντα τσίπουρου.

Μπέκα, Α. Μ. (2020). Ιχνηλασιμότητα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας