Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022

Οι βιοδιεγέρτες ως καινοτομία στη γεωργία

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Οι βιοδιεγέρτες ως καινοτομία στη γεωργία

Οι βιοδιεγέρτες (biostimulants) είναι χημικές ουσίες και μικροοργανισμοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργική πρακτική, για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτικών οργανισμών.

Οι βιοδιεγέρτες δεν είναι θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, διευκολύνουν την πρόσληψη αυτών ή συμβάλλουν ευνοικά στην προώθηση της φυτικής ανάπτυξης ή στη μείωση του βιοτικού ή αβιοτικού stress. Διατίθενται σε μια ποικιλία συνθέσεων και συστατικών.

biostimulants 700x380

Οι βιοδιεγέρτες είναι υλικά, διαφορετικά των λιπασμάτων, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, όταν εφαρμόζονται σε μικρές ποσότητες.

► Βελτίωση αποδοτικότητας του φυτικού μεταβολισμού, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένες αποδόσεις και ενισχυμένη ποιότητα.

► Ενίσχυση αντοχής των φυτών ή ανάκαμψη από αβιοτικές καταπονήσεις.

► Διευκόλυνση της αφομοίωσης και χρήσης θρεπτικών συστατικών.

► Βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών.

► Αποδοτικότερη χρήση νερού.

► Ενίσχυση ορισμένων φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους.

► Ενίσχυση εδαφικής μικροβιακής δραστηριότητας.

Η φύση ενός βιοδιεγέρτη δεν είναι περιοριστική. Δηλαδή μπορεί να είναι ή μία ουσία ή ένας μικροοργανισμός. Επιπλέον μία ουσία μπορεί να είναι είτε μία χημική ένωση, είτε μια ομάδα χημικών ενώσεων, αλλά όχι απαραίτητα μία πλήρως χαρακτηρισμένη σύνθεση συστατικών. Ένα βιοδιεγέρτης δεν διακρίνεται βάση των συστατικών του, αλλά από το αποτέλεσμα του.

BIOSTIMULANTS 3

Με κριτήριο την προέλευση και το περιεχόμενο τους έγινε μία προσπάθεια κατηγοριοποίησης τους σε:

► Χουμικά οξέα(HS)

► Προιόντα που περιέχουν ορμόνες(HCP)

► Προιόντα που περιέχουν αμινοξέα(AACP)

► Πολύπλοκα οργανικά υλικά

► Άλατα

► Εκχυλίσματα φυκών

► Χιτοζάνη και άλλα βιοπολυμερή

► Ουσίες που περιέχουν Ν

► Εμβόλια μικροοργανισμών (μύκητες, βακτήρια)

► Γλυκίνες/βεταίνες

► Συνθετικές φαινολικές ενώσεις

Τα HCP, όπως τα εκχυλίσματα φυκών, περιέχουν αναγνωρίσιμες ποσότητες δραστικών ουσιών ανάπτυξης, όπως αυξίνες, κυτοκινίνες, γιββεριλίνες ή παράγωγά τους.  

Οι νέες τεχνικές προκλήσεις αφορούν στη διαμόρφωση και στην ανάμειξη βιοδιεγερτών μαζί με θρεπτικά στοιχεία λίπανσης ή φυτοπροστατευτικά προιόντα. Η καινοτόμος σύνθεση τους, καθίσταται ένα πολλά υποσχόμενο εγχείρημα για την ολοκληρωμένη θρέψη.

Η διάκριση των βιοδιεγερτών από τις παραδοσιακές εισροές της καλλιέργειας είναι ότι:

► Οι βιοδιεγέρτες λειτουργούν με διαφορετικούς μηχανισμούς από τα λιπάσματα, ανεξάρτητα από την παρουσία θρεπτικών συστατικών σε αυτούς.

► Οι βιοδιεγέρτες διαφέρουν από τα φυτοπροστατευτικά προιόντα, επειδή επεμβαίνουν μόνο στην ισχύ των φυτών, χωρίς να έχουν άμεσες ενέργειες κατά ζωικών εχθρών και ασθενειών.

Για την αντιμετώπιση των διαφόρων καταπονήσεων, στις οποίες υποβάλλονται τα καλλιεργούμενα φυτά εφαρμόζονται διάφορα βιοδιεγερτικά προϊόντα, τα οποία ενισχύουν την απόδοση των φυτών, την αντοχή τους στην καταπόνηση και την βελτίωση της ποιότητας των καρπών τους.

 

ΠΗΓΕΣ

Πέτσκα, Ε. (2021). Ο ρόλος της εφαρμογής χουμικών και φουλβικών οξέων στην αντιμετώπιση διαφορετικών αβιοτικών καταπονήσεων σε καλλιεργούμενα φυτά.

Κουτσούγερας, Β. (2019). Επίδραση βιοδιεγερτών στην ανάπτυξη και στις αποδόσεις δύο ποικιλιών σκληρού σιταριού (Triticum turgidum ssp. durum).

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας