Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί… 18 εκατ. ευρώ τους χρωστάει η ΕΒΖ

Απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί… 18 εκατ. ευρώ τους  χρωστάει η ΕΒΖ

Οκταμελής αντιπροσωπεία παραγωγών από Ημαθία, Πέλλα, και Σέρρες συναντήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου, ζητώντας να μεσολαβήσει για να οριστεί άμεσα μια συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, της τράπεζας Πειραιώς και στελεχών της ΕΒΖ.

Εντός λίγων ημερών πρόκειται να συναντηθούν και με το Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο θέμα των πληρωμών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών μιλώντας με τον Περιφερειάρχη, δήλωσαν την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΒΖ που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την παραγωγή που παρέδωσαν στη ζαχαροβιομηχανία από την καλλιεργητική σεζόν του 2014. Συγκεκριμένα ο κ. Τάσος Μελετιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε πως «Ακόμη και πέρυσι, που είχαμε μια μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, τέτοιο καιρό, του Αγίου Νικολάου, είχαμε λάβει τουλάχιστον το 50% των οφειλομένων. Από το Φεβρουάριο που σπείραμε, ρίχνουμε λεφτά στην καλλιέργεια, αλλά πλέον η πλάτη μας δεν αντέχει άλλο. Αν δεν πληρωθούμε το Δεκέμβριο, όλα πάνε στα ληξιπρόθεσμα. Και το ΤΟΕΒ και οι τράπεζες και οι επιταγές για καύσιμα που έχουμε δώσει σε πρατήρια».

ebzΤα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και τα έξοδα που έχουν ήδη γίνει κ πρέπει να καλυφθούν πολλά. Συγκεκριμένα ανέφερε ο ίδιος ακόμη πως ακόμη και για τα καύσιμα έχει χρεωθεί με πίστωση, με πάνω από 18-20.000 ευρώ, καθώς έχει συγκομίσει περίπου 6.000 τόνους τεύτλων (δικά του και ξένα) αλλά όσο δεν πληρώνεται, δεν μπορεί να κλείσει τους λογαριασμούς του και ως εκ τούτου δεν μπορεί ούτε και να καλλιεργήσει για τη νέα χρονιά.
Σε ανάλογα δυσμενή θέση βρίσκονται και οι υπόλοιποι παραγωγοί, ενώ ειδικά στους μηχανάτορες έχουν αρχίσει και παρατηρούνται εκποιήσεις τευτλοεξαγωγικών μηχανών, με αγοραστές κυρίως από Τουρκία όπου η καλλιέργεια είναι σε άνθηση, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.
Το συνολικό ποσό της οφειλής, προς τους παραγωγούς και τους μηχανάτορες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δόθηκαν, υπολογίζεται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που καίει τους παραγωγούς είναι τα ασυγκόμιστα. Περίπου 2000 στρέμματα, με σχεδόν 18.000 έως 20.000 τόνους τεύτλα που δεν έχουν συγκομιστεί ακόμη καθώς από την ΕΒΖ τους διαμηνύθηκε αφενός ότι αν μέχρι την Παρασκευή συνεχίσει να βρέχει, τότε η μονάδα στο Πλατύ θα ολοκληρώσει τη μίνι καμπάνια και θα κλείσει οριστικά για φέτος και αφετέρου πως δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη παραγωγή ούτε για ζωοτροφή, γιατί το καλαμπόκι είναι πολύ πιο φθηνό φέτος.
Ο ΕΛΓΑ από την άλλη μεριά δήλωσε στους παραγωγούς πως θα μπορέσει να τους αποζημιώσει μόνο για τα πλημμυρισμένα χωράφια, δηλαδή περί τα 500 στρέμματα μόνο. Για τα υπόλοιπα 1500 στρέμματα οι αγρότες διερωτούνται τι θα απογίνουν και αν τελικά θα αποζημιωθούν, ζητώντας από την ΕΒΖ να τους αποζημιώσει από τη στιγμή που δεν θα παραλάβει τις ασυγκόμιστες ποσότητες, γιατί εκείνη αποφάσισε να αρχίσει πιο αργά τη φετινή καμπάνια και να κλείσει και τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας, με συνέπεια να μην απορροφάται η παραγωγή με γρήγορους ρυθμούς.

Τουλάχιστον 17 εκ. ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν οι παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ. ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ" εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης. Επισήμανε δε, ότι "η αίτηση για τη χρηματοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκε την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη", εκτιμώντας πως στην καλύτερη των περιπτώσεων "θα πληρωθούμε εντός του Ιανουαρίου". Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας τόνισε -μεταξύ άλλων- πως "για να σωθεί η ΕΒΖ χρειάζεται πολιτική βούληση και εθνική στρατηγική για τη ζάχαρη".

Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η ΕΒΖ ανέστειλε την λειτουργία δύο εργοαστασιακών μονάδων σε Ορεστιάδα και Σέρρες και τη μεταφορά των τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Ακόμη, ο ίδιος μιλώνατς για το γεγονός των ασυγκόμιστων τεύτλων απέδωσε το γεγονός ότι 20.000 τόνοι παραμένουν ασυγκόμιστοι εξαιτίας της "κακής διαχείρισης συγκομιδής των τεύτλων από την εταιρεία, με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην παραλαβή του προϊόντος στο Πλατύ". Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν μας φταίει ο καιρός που τα μούσκεψε, αφού εάν λειτουργούσαν και τα άλλα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε το συγκεκριμένο ζήτημα".

 diamartyria ebz

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Δημοσιογραφικό συγκρότημα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας