Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017

Επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa μεγίστου κινδύνου

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa μεγίστου κινδύνου

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας εξέδωσε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποίησεων με το οποίο εφιστά την προσοχή  στους παραγωγούς, φυτωριούχους και διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού σχετικά με την παρατήρηση ύποπτων συμπτωμάτων σε φυτά ξενιστές του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Ο επιβλαβής οραγνισμός Xylella fastidiosa έχει κάνει την εμφάνιση του από το 2013, σε περιοχές της Ιταλίας, στην Κορσική, στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλία, σε θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών στη Γερμανία, στις Βελεαρίδες νήσους στην Ισπανία, ενώ ήδη ανιχνεύθηκε στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας (2017) σε οπωρώνες Αμυγδαλιάς (εικόνες1,2,3).

FYTA KSENISTES XYLELLA FASTIDIOSA

Φυτά ξενιστές

Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές. Οι κυριότεροι είναι η άμπελος, η ελιά, τα εσπεριδοειδή, η αμυγδαλιά, η μηδική, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, διάφορα ζιζάνια όπως ο βελιούρας και άλλα.

Τρόπος μετάδοσης

Ο κυριότερος τρόπος εισαγωγής του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας σε μια περιοχή είναι κυρίως με τα φυτά προς φύτευση (πολλαπλασιαστικό υλικό).

Μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων.

Ο σημαντικότερος από τους φορείς είναι το είδος Plilaenus spumarius, το οποίο είναι κοινότατο στη χώρα μας (κοινό Τζιτζικάκι – εικόνα 4).

TZITZIKAKI

Συμπτώματα

Το βακτήριο μετακινείται ανοδικά και καθοδικά, φράζοντας τα αγγεία. Προκαλεί ξηράνσεις σε φύλλα και σε ολόκληρα φυτά που μοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών ή αιτιών (τροφοπενιών, εντομολογικών προσβολών), οπότε θέλει ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ!

Διακίνηση Πολλαπλασιαστικού Υλικού

Με βάση την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής με αρ. 2015/789/ΕΕ (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) επιβάλλονται μέτρα για την εισαγωγή φυτών – ξενιστών προς φύτευση από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε.. Το Παράρτημα της Απόφασης περιλαμβάνει εκτεταμένο πίνακα ευπαθών φυτών. Για την εισαγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού προβλέπονται τα παρακάτω:

- Ευπαθή φυτά που προορίζονται για φύτευση, και προέρχονται από τρίτες χώρες, απαιτείται να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας με ειδικές πρόσθετες δηλώσεις.

- Η διακίνηση εντός της Ε.Ε. των ευπαθών φυτών προς φύτευσης τρίτων χωρών, εκτός των σπόρων προς σπορά, γίνεται μόνον με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

- Φυτά που παράγονται στην Ε.Ε. πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

- Απαγορεύεται η εισαγωγή φυτών Coffea καταγωγής Κόστα-Ρίκας ή Ονδούρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Παρακαλούνται οι παραγωγο, οι φυτωριούχοι ή οι διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού, στην περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα (ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα, καλλωπιστικά), να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες Υπηρεσίες του νομού τους, ΔΑΟΚ ή Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. για περαιτέρω διερεύνηση.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας