Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Αλτερναρίωση, το παθογόνο που προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης!

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Αλτερναρίωση, το παθογόνο που προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης!

Το παθογόνο Alternaria solani προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό.

Παθογόνο αίτιο: Alternaria solani (Dothideomycetes, Pleosporaceae)

Συνθήκες ανάπτυξης-Βιολογικός κύκλος

Το παθογόνο Alternaria solani διαχειμάζει στα υπολείμματα της καλλιέργειας, σε αυτοφυή φυτά και στο σπόρο με τη μορφή μυκηλίου και κονιδίων . Κάτω από κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας (6-34οC) και υγρασίας (απαραίτητη η ύπαρξη σταγόνας νερού) τα κονίδια βλαστάνουν και το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από τα στομάτια ή από πληγές. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον άνεμο, τη βροχή, το νερό ποτίσματος και τα καλλιεργητικά εργαλεία και προκαλούν νέες μολύνσεις. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό ενώ σε ξηρό και θερμό καιρό η ασθένεια παύει να αναπτύσσεται. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 22-28οC.

Το παθογόνο Alternaria alternata διαχειμάζει κυρίως σαπροφυτικά ως μυκήλιο στα πεσμένα φύλλα, αλλά και παρασιτικά σε προσβεβλημένους οφθαλμούς και σε τραύματα βλαστών. Παράγει κονίδια , σε κονιδιοφόρους, που διασπείρονται με τον αέρα και τη βροχή και βλαστάνουν στους ιστούς του ξενιστή σε λίγες ώρες με ευνοϊκές συνθήκες. Οι πρώτες μολύνσεις μπορεί να γίνονται στα άνθη, ενώ αργότερα με υγρές συνθήκες στα τρυφερά φύλλα και στους καρπούς. Ο μύκητας εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από πληγές ή από φυσικά ανοίγματα. Η ασθένεια ευνοείται από θερμοκρασία 10-35οC και υψηλή σχετική υγρασία. Για την ανάπτυξη του μυκηλίου και τη μόλυνση ιδανικές είναι οι θερμοκρασίες 24-280C σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ή βροχών, ενώ οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και οι ξηρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα. Συννεφιασμένες ή βροχερές ημέρες με ελαφρούς ανέμους και θερμοκρασίες κυμαινόμενες από 10-150Cή λίγο υψηλότερες, ευνοούν εκτεταμένες μολύνσεις. Σε θερμοκρασίες 20-220C τα σπόρια του μύκητα αρχίζουν να βλαστάνουν σε 3 ώρες, ενώ σε 24 ώρες έχουν βλαστήσει σε ποσοστό 98%. Στη φύση τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε μία ημέρα από τη μόλυνση ή το πολύ σε 48 ώρες.

Συμπτώματα-Ζημία

Το παθογόνο Alternaria alternata στους ώριμους καρπούς προκαλεί ανοιχτόχρωμες, ξηρές, επίπεδες κηλίδες χωρίς σαφή όρια οι οποίες μπορεί να είναι και υδατώδεις. Αργότερα τα σημεία αυτά γίνονται καστανόμαυρα λόγω της ανάπτυξης των κονιδίων. Τελικά οι ιστοί νεκρώνονται.

Το παθογόνο Alternaria solani προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Στα νεαρά φυτάρια παρατηρούνται προφυτρωτικές και μεταφυτρωτικές τήξεις. Στα νεαρά φυτά εμφανίζονται σκούρες κηλίδες στην περιοχή του λαιμού και τελικά το φυτό ξηραίνεται. Στα μεγαλύτερα φυτά εμφανίζονται στα φύλλα καστανόμαυρες κηλίδες με ομόκεντρους κύκλους  . Παρόμοιες κηλίδες εμφανίζονται στα στελέχη, τους μίσχους και τους καρπούς. Στους καρπούς οι κηλίδες είναι βυθισμένες και πάνω τους σχηματίζεται σκούρα εξάνθηση που είναι οι καρποφορίες του μύκητα.

Τρόποι καταπολέμησης

Καλλιεργητικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ

Χημικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα  Χημικά μέτρα αντιμετώπισης  πατώντας ΕΔΩ

Βιολογικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα Βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας