Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Συνιστάται ο συστηματικός έλεγχος των οπωρώνων και των Φερομονικών παγίδων

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Συνιστάται ο συστηματικός έλεγχος των οπωρώνων και των Φερομονικών παγίδων

Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο µέχρι τη συγκοµιδή είναι περιορισµένο, συστήνεται µεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειµµάτων φυτοφαρµάκων στους καρπούς

ΕΧΘΡΟΙ ΑΝΑΡΣΙΑ - ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ - ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ)

Η δραστηριότητα των ακµαίων των εντόµων διαφέρει ανάλογα µε την περιοχή και την καλλιέργεια.

Καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν συστηµατικά (δύο φορές την εβδοµάδα) τις φεροµονικές παγίδες στους οπωρώνες τους, προκειµένου να έχουν σαφή εικόνα της δραστηριότητας των ακµαίων των εντόµων.

Δεδοµένου ότι οι συλλήψεις των ακµαίων στις φεροµονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να µην εφησυχάζουν.

Συστήνεται να προβαίνουν ανά τακτά διαστήµατα σε ένα έλεγχο προσβολής και αναλόγως να επεµβαίνουν άµεσα για την προστασία της παραγωγής µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο και κατά προτίµηση µε σκευάσµατα που καταπολεµούν και τα τρία έντοµα.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

Για την καρπόκαψα της δαµασκηνιάς ισχύουν όσα αναφέρονται ανωτέρω για τα έντοµα ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη ροδακινιάς και νεκταρινιάς.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Την εποχή αυτή διαπιστώνεται σηµαντική δραστηριότητα των ακµαίων του διπτέρου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ηµιορεινές), αλλά και προσβολές σε καρπούς.

Η µύγα της Μεσογείου µπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίµανσης (αλλαγή χρώµατος) και µέχρι τη συγκοµιδή.

Συνιστάται άµεση προστασία των καρπών µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο, µε ψεκασµό κάλυψης ή δολωµατικό ψεκασµό.

Οι ψεκασµοί κάλυψης πρέπει να επαναλαµβάνονται ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του εντοµοκτόνου, ενώ οι δολωµατικοί περίπου ανά εβδοµάδα.

Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιµάται η εφαρµογή δολωµατικών ψεκασµών.

Επισηµαίνεται ότι οι δολωµατικοί ψεκασµοί είναι αποτελεσµατικοί, όταν η εφαρµογή τους σε µία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρµόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρµογής δολωµατικών ψεκασµών:

Στο ψεκαστικό διάλυµα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυµένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζετε µε ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τµήµα της κόµης (φύλλωµα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιµέτρου του οπωρώνα σε µία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σηµαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάµνοι στην περίµετρο του οπωρώνα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΟΝΙΛΙΑ (ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Oι καιρικές συνθήκες (συνθήκες καύσωνα) δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Επειδή, η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο µύκητα µεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίµανσης, να δοθεί προσοχή σε οπωρώνες που διατηρούν υψηλά ποσοστά υγρασίας λόγω συχνών ποτισµάτων καθώς και σε οπωρώνες µε ιστορικό προσβολής από τον µύκητα.

Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισµάτων µερικές µέρες πριν τη συγκοµιδή, για την αποφυγή ρωγµών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας.


 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας