Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Γεωργικές Προειδοποιήσεις: Καρπόκαψα μηλοειδών και καρυδιάς

Γεωργικές Προειδοποιήσεις: Καρπόκαψα μηλοειδών και καρυδιάς

Το έντομο Cydia pomonella είναι ένα λεπιδόπτερο με γκρι-σταχτύ χρώμα πτερύγων οι οποίες φέρουν εγκάρσιες, σκούρες γκρίζες ή καφέ-σταχτί γραμμές. Είναι ο πιο διάσημος και διαδεδομένος καρποφάγος εχθρός των μηλοειδών και της καρυδιάς.

Τα αυγά είναι στρογγυλά έως ελλειψοειδή, φακοειδή-πεπλατυσμένα υπόλευκου χρώματος. Οι νεαρές προνύμφες έχουν υπόλευκο χρώμα με σκούρα κεφαλή, στη συνέχεια αποκτούν χρώμα άχυρου και στο τέλος της ανάπτυξής τους έχουν ρόδινη απόχρωση.

Ολοκληρώνονται 2-4 γενιές το χρόνο. Διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη σε διάπαυση, μέσα σε βομβύκιο, σε ρωγμές του φλοιού των δένδρων ή σε προφυλαγμένες θέσεις στο έδαφος. Την άνοιξη δραστηριοποιείται και νυμφώνεται. Η 1η πτήση των ενηλίκων ξεκινά περί τα τέλη Απριλίου. Τα ενήλικα πετάνε σε μικρές αποστάσεις τις απογευματινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, συζευγνύονται και τα θηλυκά, την περίοδο από τις αρχές ως τα μέσα του Μαΐου, αποθέτουν τα αυγά πάνω στα φύλλα των κορυφών των δέντρων. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται 12-15 μέρες αργότερα (μέσα με τέλη Μαΐου) και προσβάλουν τους καρπούς της μηλιάς όταν χάνουν το χνούδι τους, πρακτικά όταν φθάνουν σε διάμετρο 2cm. Τρέφονται με το εσωτερικό του καρπού και εξέρχονται από αυτόν μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους για να νυμφωθούν. Οι επόμενες γενιές αποθέτουν τα αυγά κατά κανόνα πάνω στους καρπούς. Η 2η πτήση των ενηλίκων ξεκινά κατά τον Ιούνιο. Τα αυγά αποθέτονται από τις αρχές με μέσα Ιουνίου ως και τις αρχές με μέσα Ιουλίου και οι εκκολαπτόμενες προνύμφες εμφανίζονται 15 μέρες αργότερα. Η 3η πτήση των ενηλίκων ξεκινά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους την περίοδο μέσα Ιουλίου-μέσα Αυγούστου και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους καρπούς από τα τέλη Ιουλίου ως τις αρχές με τέλη Αυγούστου. Η έναρξη της τελευταίας πτήσης των ενηλίκων ξεκινά το Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο που η φωτοπερίοδος μειώνεται, οι αναπτυγμένες προνύμφες μπαίνουν σε διάπαυση και διαχειμάζουν. Η ανάπτυξη του εντόμου επηρεάζεται κυρίως από τη θερμοκρασία αέρος και τη φωτοπερίοδο και η ανάπτυξη κάθε σταδίου διαρκεί λιγότερο όσο οι κλιματικοί αυτοί παράμετροι αυξάνονται. Το έντομο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 10-34,4οC. Οι πτήσεις των ενηλίκων ευνοούνται από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 13οC και η ωοτοκία από θερμοκρασίες 12-27οC.

Η ζημιά στην καλλιέργεια προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου που εισέρχονται στους καρπούς και αναπτύσσονται τρεφόμενες με το εσωτερικό τους. Κατά κανόνα εισέρχεται 1 προνύμφη σε κάθε καρπό. Εντός του καρπού η προνύμφη ανοίγει στοά κατευθυνόμενη προς την κοιλότητα των σπόρων, το εσωτερικό των οποίων επίσης τρώει. Οι καρποί που προσβάλλονται νωρίς κατά κανόνα πέφτουν. Οι υπόλοιποι χάνουν την εμπορική τους αξία και συχνά σαπίζουν λόγω δευτερογενών προσβολών από άλλα παθογόνα.

Η παρακολούθηση του εντόμου στο οπωρώνα γίνεται με ανάρτηση φερομονικών παγίδων και δειγματοληψίες φύλλων και καρπών για παρακολούθηση της πορείας ωοτοκίας και εμφάνισης των νεαρών προνυμφών σε συνάρτηση με μετεωρολογικούς παράγονες, κυρίως της θερμοκρασίας.

Κρίσιμα στάδια για την καταπολέμηση του εντόμου είναι τα αυγά και νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες κυρίως της 1ης και 2ης γενιάς ώστε το έντομο να μην προλάβει να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς. Χημικές επεμβάσεις προγραμματίζονται, σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες και τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων, κατά την ωοτοκία περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη πτήσης και μετά με την εμφάνιση των προνυμφών.

 

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ

(Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)

• Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει άμεσα.

• Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες (40 στρέμματα), σχετικά τετραγωνικού σχήματος. Δεν συνιστάται σε οπωρώνες μικρότερους των 10 στρεμμάτων. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.

• Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους.

• Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές.

 

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

(Cydia funebrana Treitschke, Lepidoptera: Tortricidae)

• Η 1η πτήση του εντόμου βρίσκεται στο μέγιστο.

• Συνιστάται επέμβαση μόνο όπου για διάφορους λόγους έχουμε μειωμένη καρπόδεση.

• Κατάλληλος χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

  • Fenoxycarb (2) 15-19 Απριλίου.
  • Deltamethrin (1) 21-23 Απριλίου.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Δελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας