Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024

Επεξεργασία - Τυποποίηση και Συσκευασία της Επιτραπέζιας Ελιάς

Στην Ελλάδα οι κυριότερες ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς είναι η Κονσερβολιά, Καλαμών και Χονδρολιά Χαλκιδικής. Ο καρπός της ελιάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό, εκτός από τη παραγωγή ελαιόλαδου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2024

Πως πραγματοποιείται ο αποπρασινισμός των λεμονιών

Η συγκομιδή των λεμονιών γίνεται όταν είναι ακόμη πράσινα και διαθέτουν διάμετρο μεγαλύτερη των 5 εκατοστών. Συνεπώς το μέγεθος του καρπού αποτελεί βασικό κριτήριο για την έναρξη της συγκομιδής.

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Πώς επιβραδύνεται η ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόλαδου

Tέσσερεις είναι οι σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν (υποβαθμίζουν) τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου. Αν και ο χρόνος κυλάει από μόνος του, ωστόσο οι υπόλοιπες 3 παράμετροι δηλαδή η θερμότητα, ο αέρας και το φως μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024

Όλα τα μυστικά για τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς λαχανικών

Με την έναρξη της συγκομιδής τα λαχανικά διαθέτουν τη μέγιστη οικονομική αξία, η οποία στη πορεία μειώνεται μέχρι και την κατανάλωση τους. Είναι γεγονός ότι τα λαχανικά διαθέτουν μικρή μετασυλλεκτική ζωή ακόμη και αν βρίσκονται σε άριστες συνθήκες συντήρησης.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024

Βήμα προς βήμα η συγκομιδή της Αμυγδαλιάς

Η περίοδος συγκομιδής για την αμυγδαλιά ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου και μπορεί να διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο, ανάλογα την ποικιλία. Τα αμύγδαλα είναι ώριμα όταν το πράσινο εξωτερικό τους περίβλημα σχίζεται και αρχίζει να αποκολλάται.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024

Αιθυλένιο: Η 1η φυτορυθμιστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία

Το αιθυλένιο (CH2=CH2) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη γεωργία και συγκεκριμένα για τη βελτίωση άνθισης του ανανά. Πρόκειται για τη μοναδική φυτοορμόνη, που κάτω από κανονικές θερμοκρασίες, είναι σε αέρια κατάσταση, γεγονός που εξασφαλίζει τη γρήγορη διάδοσή του.

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024

Μπορεί να συνδεθεί η τομάτα με το ξύδι;

Η καλλιέργεια της τομάτας μετά τη συγκομιδή έχει αρκετές απώλειες, για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ένας νέος τύπος ξυδιού ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις απώλειες μετά τη συγκομιδή και να προσθέσει αξία στη καλλιέργεια.

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

Δημιουργία "βιοπλαστικού" από υπολείμματα κλαδέματος ελιάς

Ένα νέο είδος πλαστικού από υπολείμματα κλαδέματος της ελιάς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συσκευασία τροφίμων.

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

Το ταξίδι των τροφίμων ...και το οικολογικό τους αποτύπωμα

Τα τρόφιμα τα οποία φτάνουν στο πιάτο μας συχνά έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα ώσπου να φτάσουν σε εμάς. Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας είναι μεγάλη καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων ενώ παράλληλα συναντιούνται οι απαιτήσεις των καταναλωτών ως προς την ποικιλία τροφίμων που υπάρχουν στον πλανήτη.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

Ωσμωτική αφυδάτωση τι είναι και τι μπορούμε να επιτύχουμε με αυτό

Η αφυδάτωση είναι μία διεργασία που εξασφαλίζει διατηρησιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τρόφιμα και σχετίζεται με την απομάκρυνση μεγάλου ποσοστού του περιεχομένου νερού.

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας