Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Έλεγχος ενεργού γεωργού χωρίς ΟΣΔΕ το 2015, βάσει μέσης εθνικής ενίσχυσης

Έλεγχος ενεργού γεωργού χωρίς ΟΣΔΕ το 2015, βάσει μέσης εθνικής ενίσχυσης

Σε περίπτωση μη υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το προηγούμενο έτος (2015), ο έλεγχος τήρησης της προϋπόθεσης του ενεργού γεωργού γίνεται βάσει υπολογισμού μιας θεωρητικής ενίσχυσης άμεσης στήριξης, που αποτελεί το γινόμενο της μέσης εθνικής ενίσχυσης άμεσης στήριξης ανά στρέμμα για το 2015 με τον αριθμό των επιλέξιμων στρεμμάτων που δηλώθηκαν από τον γεωργό το 2016.

Γεωργοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για το προηγούμενο έτος (2015) θεωρούνται αυτομάτως ενεργοί.

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 26 Μαΐου και η οποία ορίζει για τον ενεργό γεωργό τα εξής:

1.16 ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΣ

1. Άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς γεωργούς.

2. Ενεργοί γεωργοί είναι όσοι ασκούν γεωργική δραστηριότητα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο 4 της παρούσας, με τις εξής προϋποθέσεις:

α. Γεωργοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για το προηγούμενο έτος (2015) θεωρούνται αυτομάτως ενεργοί γεωργοί.

β. Γεωργοί, οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000€ θεωρούνται ενεργοί γεωργοί, εφόσον αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

γ. Γεωργοί, οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000€, και οι οποίοι διευθύνουν αερολιμένες, σιδηροδρομικές εταιρείες, δίκτυα ύδρευσης, κτηματομεσιτικές εταιρείες, γήπεδα και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον αποδεικνύουν οτιδήποτε από τα εξής:

  • το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος , για το οποίο υπάρχουν στοιχεία,
  • οι γεωργικές τους δραστηριότητες δεν είναι ασήμαντες και συγκεκριμένα ότι το σύνολο των εσόδων που αποκτήθηκαν από αγροτικές δραστηριότητες, κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος για το οποίο υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1/3 των συνολικών εσόδων που αποκτήθηκαν το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία,
  • ο κύριος επιχειρηματικός ή εταιρικός σκοπός συνίσταται στην άσκηση γεωργικής δραστηριότητας.

Ο έλεγχος γίνεται βάσει των δεδομένων που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε περίπτωση μη υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το προηγούμενο έτος (2015), ο έλεγχος τήρησης της προϋπόθεσης του ενεργού γεωργού σύμφωνα με τα στοιχεία α, β και γ, γίνεται βάσει υπολογισμού μιας θεωρητικής ενίσχυσης άμεσης στήριξης, που αποτελεί το γινόμενο της μέσης εθνικής ενίσχυσης άμεσης στήριξης ανά εκτάριο για το 2015 με τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων που δηλώθηκαν από τον γεωργό το 2016.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ - Εγχειρίδιο ολοκληρωμένου συστήματος 2016 για τη βασική ενίσχυση.pdf

 

Πηγή: agronews

Άρθρο: Μπίκας Αλέξανδρος

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας