Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024

Βήμα προς βήμα η συγκομιδή της Αμυγδαλιάς

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Βήμα προς βήμα η συγκομιδή της Αμυγδαλιάς

Η περίοδος συγκομιδής για την αμυγδαλιά ξεκινά από τα τέλη Αυγούστου και μπορεί να διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο, ανάλογα την ποικιλία. Τα αμύγδαλα είναι ώριμα όταν το πράσινο εξωτερικό τους περίβλημα σχίζεται και αρχίζει να αποκολλάται.

Για να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά η διαδικασία της συγκομιδής όσο και της αποφλοίωσης, αλλά και για να γίνει γρήγορα το στέγνωμα των αμυγδάλων, πρέπει η συγκομιδή να αρχίζει αφού το πράσινο περίβλημα μισοστεγνώσει, ενώ παράλληλα να μην καθυστερεί πέραν αυτού του σταδίου. Επιπλέον, η έναρξη συγκομιδής δεν πρέπει να γίνεται, εάν δεν έχει σχιστεί πλήρως το περικάρπιο των καρπών που βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δένδρων. Το σχίσιμο του περικαρπίου συμβαίνει πρώτα στους καρπούς που βρίσκονται περιφερειακά της κόμης των δένδρων και στη συνέχεια, επεκτείνεται προς στους καρπούς που βρίσκονται στο εσωτερικό κατώτερο μέρος, στα όψιμα αμύγδαλα. Τα αποξηραμένα αμύγδαλα τελικά, έχουν μειωμένη πρόσφυση στο δένδρο και τείνουν να πέσουν από αυτό.

amigdalia

Πώς πραγματοποιείται η συγκομιδή;

Η συγκομιδή γίνεται είτε με τα χέρια – με προσεχτικό ράβδισμα των καρποφόρων κλάδων και έπειτα συλλέγονται από το έδαφος με τη χρήση συνήθως ειδικών πλαστικών διχτύων ή φύλλων πολυαιθυλενίου στη συνέχεια τοποθετούνται σε κλούβες ή σάκους είτε γίνεται με μηχανικά μέσαμε ελαφρείς δονητές κλάδων, ακολουθεί το “σκούπισμα” σε σωρούς με αυτoκινούμενο μηχάνημα, η συλλογή από το έδαφος με ειδικές συλλεκτικές μηχανές που διαχωρίζουν πέτρες και βλαστικά τμήματα και η φόρτωση σε κάδους μεταφοράς. Ο ραβδισμός επιβάλλεται σε χωράφια με μεγάλη κλίση και σε νεαρά δένδρα ηλικίας έως 7 ετών, που η δόνηση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δένδρο ή τον κορμό.

sigkomidi amigdalia donitis

Τα τελευταία έτη κυκλοφορούν δονητές φερόμενοι σε γεωργικό ελκυστήρα που διαθέτουν αναδιπλούμενο πανί, αυτόματη μεταφορά σε κάδο συλλογής και αποφλοίωση αλλά απαιτούν την χρήση ισχυρού γεωργικού ελκυστήρα, τη φύτευση των δένδρων σε κατάλληλες αποστάσεις ενώ απαιτούν μεγαλύτερο κόστος συγκομιδής. Κατά τη διαδικασία συγκομιδής χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται τα δένδρα από ραβδίσματα ή αιχμηρά αντικείμενα γιατί οι πληγές βοηθούν την είσοδο διαφόρων μυκήτων και βακτηρίων. Και οι δονητές προκαλούν συχνά, ζημιά, ιδιαίτερα στον κορμό των δένδρων.

Μετά την πτώση, τα αμύγδαλα μπορούν να παραμείνουν στο κατάλληλα προετοιμασμένο έδαφος (ξηρό, ισοπεδωμένο, χωρίς ζιζάνια) για λίγες ημέρες, έως 1-2 εβδομάδες, μέχρι η υγρασία του σπέρματος να μειωθεί από το 10-15% στο 7-8%. Κατόπιν συγκομίζονται και είτε παραμένουν με το περικάρπιο σε προστατευμένους σωρούς έως την αποφλοίωση και σπάσιμο είτε μεταφέρονται άμεσα για την περαιτέρω επεξεργασία τους. Εάν επικρατούν βροχές, η παραμονή στο έδαφος παρατείνεται, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος από τρωκτικά, πουλιά και κλοπή τους.

Πώς να πετύχετε το μέγιστο δυνατό συντήρησης των αμυγδάλων;

Ο τρόπος συντήρησης των αμυγδάλων με κέλυφος διαφέρει ανάλογα με την επιθυμητή χρονική διάρκεια συντήρησής τους. Έτσι, για 3-5 μήνες συντηρούνται σε σωρό καλυμμένα με πλαστικό, καλά κλεισμένο περιφερειακά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και με ιδιαίτερη προσοχή στις θερμές περιοχές. Για 6 μήνες συντηρούνται συσκευασμένα σε τσουβάλια ή τελάρα εντός στεγνής αποθήκης, σε θερμοκρασία 21οC. Απαιτείται προσοχή ώστε να μην αυξάνεται η θερμοκρασία και να μην τα βλέπει ο ήλιος.

sigkomidi amigdalia

Η ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας (>75%) στο χώρο της αποθήκης προκαλεί αύξηση της υγρασίας των σπερμάτων, που με τη σειρά της, έχει σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη προσβολή από μύκητες ακόμη και το φύτρωμα, αλλά και τη μείωση της διατροφικής τους αξίας.

Για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών, η συντήρηση πραγματοποιείται σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασία 10οC. Για 15-20 μήνες σε ψυκτικούς χώρους με θερμοκρασία 0οC και για συντήρησής τους άνω των 2 ετών, σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα με χαμηλή θερμοκρασία (0-1οC) και υψηλή συγκέντρωση CO2 (έως και 80%), μία διαδικασία υψηλού κόστους.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς αλλά και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της FarmaconFARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας