Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017

Ανθράκωση, η πιο καταστρεπτική μυκητολογική ασθένεια φυλλώματος της Καρυδιάς

Παναγιώτης Γ. Ξαφάκος - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Instituto Sperimentale di Frutticoltura (Verona, Italia)
Ανθράκωση, η πιο καταστρεπτική μυκητολογική ασθένεια φυλλώματος της Καρυδιάς

Ελκυστικές αποδόσεις εμφανίζει η καλλιέργεια των ποικιλιών καρυδιάς Chandler και Franquette στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση ενασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Σημαντικές είναι οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Γενικότερα η συμβολή καλλιέργειας της καρυδιάς (Juglans regia L._καρυδιά η βασιλική), στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας της χώρας μας είναι σημαντική.

Παράγει καρπούς σε ετήσια βάση και πολύτιμο ξύλο.

Η έκταση της καλλιέργειας καρυδιάς στην χώρα μας ανέρχεται σε 700.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους.

Από πλευράς φυτοπαθολογίας, η ανθράκωση της καρυδιάς (photo 1&2),αποτελεί την πιο καταστρεπτική μυκητολογική ασθένεια φυλλώματος.

Προκαλείται από τον μύκητα Marssonina juglandis (Lib) Magn. με ασκογενή μορφή Gnomonia leptostyla.

Προσβάλλει φύλλα, καρύδια και ετήσιους βλαστούς.

PHOTO123

Αξιοσημείωτο είναι ότι {πιθανόν}, η βρωμοκαρυδιά (Ailanthus altissima) ,να αποτελεί ξενιστή για την ανθράκωση καρυδιάς (photo 3).

Συμπτώματα

Η προσβολή εκδηλώνεται στα φύλλα με νεκρωτικές κηλίδες 2-3 χιλ. που συχνά ενώνονται και σχηματίζουν μεγαλύτερες νεκρωτικές επιφάνειες. Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η υγρασία ευνοεί την εξέλιξη και διασπορά της ασθένειας. 'Έτσι, όταν ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι βροχεροί, τότε είναι δυνατόν η ασθένεια να πάρει επιδημικές διαστάσεις και να προκληθεί έντονη φυλλόπτωση. 

Η πρώιμη φυλλόπτωση έχει ως αποτέλεσμα, την εξασθένηση των δένδρων και τη φτωχή καρποφορία ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι νεκρωτικές κηλίδες που εμφανίζονται στους καρπούς είναι μικρότερες εκείνων που προκαλούνται στα φύλλα. Εάν η προσβολή αρχίσει ενώ τα καρύδια είναι ακόμη πολύ μικρά, τότε αυτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα.

Ο ασκομύκητας Marssonina juglandis διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, όπου αναπτύσσει την ασκογόνο μορφή του Gnomonia leptostyla. Η απελευθέρωση των ασκοσπορίων συμπίπτει χρονικά με την έκπτυξη των φύλλων δηλ. περί τον Μάιο.

Τα ασκοσπόρια μεταφέρονται συνήθως με τον αέρα και το υδρονέφος μετά από βροχές και προκαλούν στα φύλλα και τους βλαστούς την αρχική προσβολή.

Επάνω στις κηλίδες που δημιουργούνται σύντομα εμφανίζονται καρποφορίες της κονιδιακής μορφής του μύκητα Marssonina juglandis. Τα κονιδιοσπόρια μεταδίδουν την ασθένεια ταχύτατα, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι βροχερός.

Η απώλεια φωτοσυνθέτουσας φυλλικής επιφάνειας ή η πρόωρη φυλλόπτωση μειώνει την απόδοση των δένδρων σε καρπό αλλά υποβαθμίζει και την ποιότητά τους.

Καρύδια που προέρχονται από προσβεβλημένα δένδρα έχουν μικρότερο ειδικό βάρος και μικρότερο ποσοστό ψίχας.

Η ψίχα είναι συρρικνωμένη με σκοτεινό χρώμα. Γενικά η παραγωγή είναι υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να έχει σημαντική οικονομική απώλεια.( photo 4)

PHOTO 4

ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Το παθογόνο βακτήριο που προκαλεί την συγκεκριμένηασθένεια λέγεται Xanthomonas campestris pv.Juglandis(photo 4).

Διαχειμάζει στις πληγές και στους οφθαλμούς του δένδρου. Από την έναρξη βλάστησης, όλα τα πράσινα μέρη του φυτού είναι επιδεκτικά μολύνσεων και αυξάνεται η ένταση όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή.

Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής παρατηρείται ανθόρροια των θηλυκών ανθέων, των μικρών καρπών και μαύρισμα της ψίχας. Στα τρυφερά φύλλα και νεαρούς καρπούς σχηματίζονται μικρές νεκρωτικές κηλίδες χρώματος καστανού μέχρι μαύρου.

Σε δενδροκομεία με ιστορικό της ασθένειας, θα πρέπει να αφαιρείται και να καταστρέφετε με καύση το μολυσμένο φυτικό υλικό. Παράλληλα να προστατεύεται η νέα βλάστηση με προληπτικούς ψεκασμούς.

Ο πρώτος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών ,με σκοπό να προστατέψουμε τους πρώιμους καρποφόρους βλαστούς.

Συνιστάται να γίνουν επαναλήψεις των επεμβάσεων, στην πλήρη άνθηση των θηλυκών ανθέων (εμφάνιση δισχιδούς στίγματος) και στην καρπόδεση (ξήρανση στίγματος).

Σκύδρα, Νοέμβριος 2017

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ
Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας