Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021

ΑΧΛΑΔΙΑ: Συστήνεται η ανάρτηση Φεροµονικών παγίδων στους Οπωρώνες

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΑΧΛΑΔΙΑ: Συστήνεται η ανάρτηση Φεροµονικών παγίδων στους Οπωρώνες

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.

ΑΧΛΑΔΙΑ - ΜΗΛΙΑ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι καλλιέργειες αχλαδιάς ανάλογα µε την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της κλειστής ανθοταξίας, ως το στάδιο της πτώσης των πετάλων και την αρχή της καρπόδεσης.

Οι καλλιέργειες µηλιάς βρίσκονται ακόµη στο στάδιο των διογκωµένων οφθαλµών και της πράσινης κορυφής.

Η περίοδος από την έναρξη της βλάστησης µέχρι και την καρπόδεση είναι περίοδος µεγάλης ευαισθησίας, όσον αφορά τον κίνδυνο προσβολών κυρίως από µυκητολογικές, αλλά και βακτηριολογικές ασθένειες.

Την περίοδο αυτή ο καιρός παρουσιάζει συχνά έντονη αστάθεια µε βροχές, υγρασίες, οµίχλες, ισχυρούς ανέµους και χαµηλές θερµοκρασίες. Τέτοιες καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα µυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα µε το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, µπορεί να πάρουν επιδηµική µορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο οι καλλιέργειες της αχλαδιάς βρίσκονται στην πλέον ευαίσθητη βλαστική φάση και συνεπώς διατρέχουν µεγάλο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. 

Για το λόγο αυτό συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών αχλαδιάς από τις παρακάτω ασθένειες:

✔ Φουζικλάδιο

✔ Μονίλια

✔ Σεπτορίωση

✔ Βακτηριακό κάψιµο.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑΣ

Την εποχή αυτή συστήνεται στους καλλιεργητές να αναρτήσουν στους οπωρώνες αχλαδιάς φεροµονικές παγίδες για τον έλεγχο της δραστηριότητας των ακµαίων της καρπόκαψας.

Οι αντίστοιχες φεροµονικές παγίδες για την παρακολούθηση του εντόµου στους οπωρώνες µηλιάς µπορούν να αναρτηθούν αργότερα, µετά την πτώση των πετάλων και κατά την έναρξη της καρπόδεσης.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας