Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023

Φθινοπωρινή φυτοπροστασία εσπεριδοειδών από Κορυφοξήρα & Κομμίωση

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου
Φθινοπωρινή φυτοπροστασία εσπεριδοειδών από Κορυφοξήρα & Κομμίωση

Κορυφοξήρα: Φυλλόπτωση και ξήρανση βλαστών από την κορυφή προς τη βάση. Τα ξερά φύλλα συστρέφονται και οι μίσχοι μένουν πάνω στα κλαδιά. 

ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ - (Phoma tracheiphila)

Συμπτώματα 

Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου που προσβάλει κυρίως τη λεμονιά, την κιτριά και τη νεραντζιά, ιδιαίτερα καταστρεπτική λόγω της γρήγορης ξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων. Εκδηλώνεται αρχικά σε νεαρά κλαδιά με απότομο κιτρίνισμα των νευρώσεων των φύλλων, ξήρανση και πτώση αφήνοντας χαρακτηριστικά τους μίσχους πάνω στα κλαδιά.

Σε σοβαρές προσβολές η ξήρανση επεκτείνεται σε κλάδους και βραχίονες από την κορυφή προς τη βάση. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου σχηματίζεται πορτοκαλί έως καστανέρυθρος μεταχρωματισμός.

Οι άριστες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 20-25οC με υγρό, ιδιαίτερα με βροχερό καιρό. Σημεία εισόδου του παθογόνου μύκητα είναι οι πληγές που δημιουργούνται από αντίξοα καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, ισχυρός άνεμος) ή από τα καλλιεργητικά εργαλεία. Τα δένδρα είναι περισσότερο ευπαθή το φθινόπωρο και τονχειμώνα, λιγότερο την άνοιξη.

Korifoksira

Τομή σε προσβεβλημένο κλάδο νεραντζιάς με πορτοκαλί μεταχρωματισμό.

Οδηγίες 

► Συνιστάται προστασία με χαλκούχα μυκητοκτόνα με τη έναρξη των φθινοπωρινών βροχών. Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου η επέμβαση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως (24-48 ώρες) μετά από χαλάζι, παγετό ή δυνατό άνεμο για τον περιορισμό νέων μολύνσεων.

► Αποφυγή κλαδεμάτων και οργωμάτων από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ιδιαίτερα στις λεμονιές . Κλάδοι, κορμοί και ρίζες δεν πρέπει να τραυματίζονται με καλλιεργητικές εργασίες κατά τη βροχερή περίοδο. Οι πληγές που τυχόν δημιουργούνται πρέπει να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

► Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων συνιστάται να γίνονται με ξηρό καιρό την άνοιξη και στην ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου με αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών βλαστών και κλάδων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 15-20 εκ.

► Εκρίζωση και κάψιμο των ξερών δέντρων.

► Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato).

ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΛΑΙΜΟΥ - (Phytophtora sp.)

Συμπτώματα 

Ασθένεια που οφείλεται σε μύκητες που διατηρούνται στο έδαφος και προσβάλλουν την περιοχή του λαιμού μέχρι ύψους 60-80 εκ. από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες.

Η μόλυνση εκδηλώνεται με σχηματισμό κόμεος (κόλλας) στο φλοιό που διαχέεται και μέσα στο ξύλο και στο κάμβιο προκαλώντας ξήρανση και καταστροφή συχνά ολόκληρου του δέντρου. Ο φλοιός στο σημείο της προσβολής αποκτά σκοτεινό χρώμα, μοιάζει “βρεγμένος” και εμφανίζει σκισίματα με εκκρίσεις από κόμμι. Συχνά παρουσιάζονται σήψεις στους καρπούς από μολύνσεις που γίνονται απευθείας από το έδαφος.

Οι μύκητες εδάφους και οι μολύνσεις ευνοούνται από κακή στράγγιση, δυνατή βροχή ή βροχή που συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο. Τα προσβεβλημένα δέντρα, συνήθως μεμονωμένα ή κατά μήκος των αυλακιών άρδευσης παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και ξηραίνονται μέσα σε 2-3 έτη.

Ευπαθείς στην ασθένεια κατά σειρά είναι η λεμονιά, η κιτριά, η κλημεντίνη, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.

kommiosi

Οδηγίες 

► Προστασία και αποφυγή πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων.

► Η περιοχή του εδάφους γύρω από τη βάση του κορμού να μην βρέχεται από το νερό του ποτίσματος. Συνιστάται κατασκευή διπλής λεκάνης άρδευσης με πρόχωμα σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό, εξισορροπημένα ποτίσματα και καλή στράγγιση του εδάφους.

► Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό για μείωση της εδαφικής υγρασίας.

► Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού σε αρχικά στάδια. Καθάρισμα των πληγών κάτω από το φλοιό σε μια ζώνη 5 εκ. από υγιείς ιστούς. Κάλυψη των πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος.

► Εκρίζωση των ξερών δέντρων και απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση.

► Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. 

► Οι εμβολιασμοί να μην γίνονται εξαιρετικά χαμηλά ώστε να διατηρείται απόσταση από το έδαφος στην οριστική θέση.

► Υποστύλωση των χαμηλών και υπερφορτωμένων κλάδων του δέντρου για να μην βρίσκονται οι καρποί κοντά στο έδαφος. Κατά τη συγκομιδή οι καρποί να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

► Συνιστάται φθινοπωρινός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Ψεκάζετε επιμελώς τους χαμηλότερους κλάδους του δέντρου (ποδιές), τους βραχίονες και τον κορμό. Στην περίπτωση που δεν γίνει αυτός ο προληπτικός ψεκασμός θα πρέπει να επέμβετε με διασυστηματικό μυκητοκτόνο μέσα σε 48 ώρες μετά από βροχή.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - (Ceratitis capitata)

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες 

► Συνιστάται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα.

► Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή. Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

► Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας