Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Προστασία αμπελώνων από Περονόσπορο

Farmacon Team
Προστασία αμπελώνων από Περονόσπορο

Ο περονόσπορος θεωρείται μια από τις πιο καταστροφικές ασθένειες της αμπέλου με παθογόνο αίτιο τον ωομύκητα Plasmopara viticola.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο μύκητας διατηρείται στα υπολείμματα της καλλιέργειας (πεσμένα φύλλα) με τη μορφή ωοσπορίων και σε θερμές περιοχές ή σε περιοχές με ήπιο χειμώνα με τη μορφή μυκηλίου σε φύλλα αμπελιού, σε αυτοφυή ή ακλάδευτα πρέμνα.

Θερμοκρασία πάνω από 8οC και 5-30 μέρες βροχής την περίοδο από το Δεκέμβριο ως το Μάρτιο, ευνοούν την άνοιξη, τη βλάστηση των ωοσπορίων προς ζωοσπόρια. Τα ζωοσπόρια μεταφέρονται στους φυτικούς ιστούς με τα πιτσιλίσματα του νερού προκαλώντας τις αρχικές μολύνσεις και 4-12 μέρες αργότερα εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στα φύλλα με τη μορφή κηλίδων λαδιάς. Με συνθήκες υγρασίας πάνω από 92% και θερμοκρασίας μεγαλύτερης από 12οC, στους προσβεβλημένους ιστούς σχηματίζονται κονίδια που μεταφέρονται με το νερό και τον αέρα προκαλώντας νέες μολύνσεις. Στην Ελλάδα, με την επικράτηση των κατάλληλων συνθηκών, η περίοδος Μαΐου-Ιουνίου είναι η πιο επικίνδυνη για εκδήλωση επιδημίας.

Η ασθένεια προκαλεί τόσο άμεσες (προσβολή βότρυων) όσο και έμμεσες (προσβολή φύλλων και νεαρών βλαστών) ζημιές την καλλιέργεια.

Προσβάλλονται τα φύλλα, οι βότρεις και οι βλαστοί.

Στα φύλλα, στην πάνω επιφάνεια του ελάσματος, αρχικά εμφανίζονται χλωρωτικές κηλίδες (λαδιά) που αργότερα γίνονται καστανές και νεκρωτικές, ενώ στην κάτω επιφάνεια, στην περιοχή των κηλίδων, αναπτύσσεται λευκή, αλευρώδης εξάνθηση. Στους άξονες των βότρυων και στις κληματίδες εμφανίζονται καστανόμαυρες, επιμήκεις, νεκρωτικές κηλίδες. Οι ιστοί στις κηλίδες σχίζονται και πάνω τους αναπτύσσεται λευκή εξάνθηση. Οι ράγες έχουν καστανό χρώμα, συρρικνώνονται και σχίζονται και πάνω τους αναπτύσσεται λευκή εξάνθηση.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνίστανται καλλιεργητικά και χημικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να είναι γενικευμένα σε κάθε περιοχή ώστε να αποφεύγονται οι εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς του μολύσματος. Η μείωση του αρχικού μολύσματος με απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, των αρχικά προσβεβλημένων φύλλων ή των εγκαταλελειμμένων και αυτοφυών πρέμνων, αλλά και η εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος για αερισμό του φυλλώματος και κατάλληλης λίπανσης συμβάλουν στον περιορισμό της ασθένειας.

Οι επεμβάσεις με κατάλληλα και εγκεκριμένα μυκητοκτόνα εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποσότητα του μολύσματος και γίνονται προληπτικά ή θεραπευτικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωργικών προειδοποιήσεων. Σε περιοχές με ιστορικό και εφόσον το αμπέλι φέρει βλάστηση 8-10cm (τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου) και προβλέπονται βροχές γίνονται προληπτικά ψεκασμοί καλύψεως φυλλώματος ή εφαρμογή σκόνης επίπασης στο φύλλωμα. Αν και μέχρι το στάδιο σχηματισμού του μούρου δε διαπιστωθεί καμία κηλίδα γίνεται άλλη μια προληπτική εφαρμογή πριν την άνθηση.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μόλυνση τότε γίνονται επεμβάσεις κάθε 8-12 μέρες και κάθε 2-3 μέρες κατά τη διάρκεια της άνθησης. Για αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, πρέπει να γίνεται ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας