Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Οριστική έγκριση για το ISONET® T που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του εντόμου Tuta absoluta

Οριστική έγκριση για το ISONET® T που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του εντόμου Tuta absoluta

Mε την πρόσφατη έγκριση του ISONET® T, η εταιρεία ANTHESIS ΕΠΕ εμπλουτίζει περαιτέρω την γκάμα των προϊόντων της με καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια της τομάτας και έρχεται να δώσει λύση στο επιτακτικό πρόβλημα του εντόμου Tuta absoluta.

Η φιλοσοφία δράσης του προϊόντος βασίζεται στην Μέθοδο Παρεμπόδισης Σύζευξης (Mating Disruption) κατά την οποία δημιουργείται υψηλή συγκέντρωση τεχνητής φερομόνης στο περιβάλλον και η λανθάνουσα οσμή φερομόνης αποσπά ή παρεμποδίζει τα ακμαία αρσενικά να εντοπίσουν τα θηλυκά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν επιτυγχάνεται σύζευξη μεταξύ θηλυκών και αρσενικών λεπιδοπτέρων, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της αναπαραγωγικής δυνατότητας του εντόμου και κατ’ επέκταση του επιπέδου ζημιάς στην καλλιέργεια.

Το ISONET® T αποτελείται από διαχυτήρες ελεγχόμενης αποδέσμευσης συνθετικών φερομονών. Διαθέτει δυο παράλληλους καφέ χρώματος σωληνίσκους, εκ των οποίων ο ένας περιέχει την ειδική φερομόνη η οποία από άποψη δομής χημικού μορίου είναι πανομοιότυπη με τη φυσική φερομόνη που παράγει το θηλυκό της  Tuta absoluta [(Ε,Ζ,Ζ) -3,8,11-tetradecatrien-1-ylacetateand (E,Z,)-3,8-tetradecadien-1-ylacetate], ενώ ο άλλος περιέχει μεταλλικό σύρμα, ώστε να μπορεί να στηριχθεί ο διαχυτήρας κατάλληλα στο θερμοκήπιο.

Πως δουλεύει το ISONET® T

Στα θερμοκήπια που εφαρμόζεται το ISONET® T, τοποθετείται ορισμένος αριθμός διαχυτήρων, από τους  οποίους απελευθερώνεται/εξατμίζεται συνεχώς η φερομόνη, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται μια σταθερή συγκέντρωση της.

Ο ρυθμός απελευθέρωσης εξαρτάται από τα ειδικά χαρακτηριστικά του διαχυτήρα (φυσικοχημικά, το πάχος του τριχοειδούς σωλήνα εντός του διαχυτήρα, τη μέση ημερήσια θερμοκρασία και την κίνηση του αέρα εντός του θερμοκηπίου. Ο διαχυτήρας του ISONET® T , έχει σχεδιαστεί και παραχθεί  κατάλληλα ώστε να επιτρέπεται η συνεχής και μακράς διαρκείας απελευθέρωση της φερομόνης κάτω από διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας και ταχύτητας ανέμου.

Πλεονεκτήματα του ISONET® T

  • Συμβατό με τα ωφέλιμα έντομα
  • Χρήση σε βιολογική καλλιέργεια
  • Μηδενικά υπολείμματα (MRL)
  • Μηδέν μέρες συγκομιδής (PHI)
  • Μπορεί να συνδυαστεί με βιολογικές και συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης
  • Δεν αναπτύσσεται ανθεκτικότητα από τον εχθρό στόχο

ISONET T

Εφαρμογή του ISONET® T

  • Τοποθετήστε τους διαχυτήρες 2-3 μέρες πριν τη φύτευση, τυλίγοντας τους ελαφρά στο σύρμα στήριξης των φυτών.
  • Κατανείμετε ομοιόμορφα τους διαχυτήρες στο θερμοκήπιο.
  • Τοποθετήστε επιπλέον διαχυτήρες στην περιφέρεια του θερμοκηπίου και στην αρχή/τέλος της κάθε γραμμής
  • Ελέγξτε την παρουσία της Tuta στα φυτά πριν τη μεταφύτευση  και εφαρμόστε κατάλληλο χημικό για άμεση καταπολέμηση του πληθυσμού που υπάρχει στα φυτά
  • Τοποθετήστε μια ή δυο φορές το ISONET® T,  ανάλογα με την περίοδο μεταφύτευσης (χειμώνας ή καλοκαίρι) και τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
  • Τοποθετήστε εντομολογικά δίχτυα ώστε να αποφεύγεται η είσοδος γονιμοποιημένων θηλυκών από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Ελέγξτε ανά τακτά διαστήματα για τυχόν προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς, ώστε αν κριθεί απαραίτητο να γίνει εφαρμογή εντομοκτόνου.
  • Απομακρύνετε τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας και καταστρέψτε το προσβεβλημένο φυτικό υλικό.
  • Να γίνετε καταστροφή των ζιζανίων της Οικ. solanaceae εντός και εκτός θερμοκηπίου.

 

Παρακολούθηση της Tuta absoluta

Για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του πληθυσμού της T.absoluta σε συνδυασμό με τον περιοδικό έλεγχο για προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς (κυρίως στα φυτά που βρίσκονται κοντά στα ανοίγματα του θερμοκηπίου), μπορούν να χρησιμοποιηθούν παγίδες παρακολούθησης. Τοποθετήστε παγίδες παρακολούθησης στο εσωτερικό του θερμοκηπίου (τουλάχιστον 2 παγίδες / θερμοκήπιο), σε ύψος 50εκ-1 μέτρο από το έδαφος και ελέγχετε τις συλλήψεις τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά έγγραφα:

 

Video

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας