Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023

Μοντέλα εκτίμησης παραγωγής Καλαμποκιού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Μοντέλα εκτίμησης παραγωγής Καλαμποκιού

Η πρόβλεψη της απόδοσης των καλλιεργειών αποτελεί κύριο μέλημα για την πλειοψηφία των παραγωγών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του καλαμποκιού είναι μία σημαντική πρόκληση καθώς μαζί με το σιτάρι και το ρύζι, ανήκει στα πιο σημαντικά δημητριακά που καλλιεργούνται και καταναλώνονται παγκοσμίως.

Ο παραδοσιακός τρόπος εκτίμησης της απόδοσης του καλαμποκιού γίνεται με βάση τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται εντός των αγρών. Ωστόσο, μετά τη συγκομιδή, πολύ συχνά παρατηρείται ότι η πραγματική απόδοση είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη που είχε αρχικά προσδιοριστεί. Για το αποτέλεσμα αυτό εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες, ευθύνονται διάφοροι λόγοι, όπως η μη ορθολογική λίπανση, οι αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις οι οποίες μπορούν να συρρικνώσουν σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Τα τελευταία χρόνια η υιοθέτηση εναλλακτικών και καινοτόμων πρακτικών πρόβλεψης των αποδόσεων αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα της γεωργία ακριβείας. Η χρήση μοντέλων εκτίμησης και της τηλεπισκόπισης μπορεί να αμβλύνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην δυνητική και την πραγματική απόδοση.

Συγκεκριμένα, τα μοντέλα εκτίμησης παραγωγής μπορούν να συμβάλουν στην εύστοχη λήψη γεωργικών αποφάσεων κατά την καλλιεργητική περίοδο όπως και στον αποτελεσματικότερο οικονομικό σχεδιασμό του γεωργικού εισοδήματος.
 
Πώς λοιπόν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη των αποδόσεων; 

► Μοντέλα εκτίμησης παραγωγής

Τα μοντέλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να περιγράψουν τα επερχόμενα στάδια ανάπτυξης και να εκτιμήσουν την απόδοση της καλλιέργειας, παρατηρώντας και αναλύοντας τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ των γενοτύπων του φυτού, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης της καλλιέργειας (Genotype x Environment x Management). Οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιούνται μέσω της επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων (όπως βροχόπτωση, θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία), του εδάφους, των καλλιεργητικών πρακτικών και άλλων παραμέτρων.

 montela ektimisis paragogis

Εικόνα: Περιγραφή λειτουργίας Μοντέλου εκτίμησης παραγωγής (Πηγή:https://www.ars.usda.gov/)

Διαχρονικά, έχουν εφαρμοστεί διάφορα μοντέλα εκτίμησης σε καλλιέργειες καλαμποκιού. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός χρήσης μοντέλων παρουσιάζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τη μεμονωμένη χρήση.

pinakas montelon

► Τηλεπισκόπηση

Με την τηλεπισκόπηση επιτυγχάνεται η συλλογή παρατηρήσεων μέσω δορυφόρων χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στον αγρό. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να παραχθούν ταχέως, χρήσιμα και άμεσα αξιοποιήσιμα γεωργικά δεδομένα. Η εκτίμηση της τελικής απόδοσης γίνεται συσχετίζοντας την με τους δείκτες βλάστησης (Vegetation indices) που καταγράφονται στα βλαστικά και αναπαραγωγικά στάδια της ανάπτυξης του φυτού κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο υπολογισμός των δεικτών βλάστησης υπολογίζεται συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και λαμβάνονται μέσω της τηλεπισκόπησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αναλυθούν οι συνθήκες που επικρατούν στις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών. 

Για παράδειγμα, ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους δείκτες βλάστησης, που απευθύνεται στην καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι ο δείκτης NDVI (Δείκτης Κανονικοποιημένης Διαφοράς της Βλάστησης - Normalized Difference Vegetation Index), με τον οποίο παρουσιάζεται η ζωντανή βλάστηση, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών.
 
Διαβάστε περισσότερα για την τηλεπισκόπηση στο άρθρο του farmablog ΕΔΩ

Πηγές:

  1. Ngoune Tandzi, L., & Mutengwa, C. S. (2020). Estimation of Maize (Zea mays L.) Yield Per Harvest Area: Appropriate Methods. Agronomy, 10(1), Article 1.
  2. https://www.ars.usda.gov/northeast-area/beltsville-md-barc/beltsville-agricultural-research-center/adaptive-cropping-systems-laboratory/docs/models/what-are-crop-simulation-models/
  3. Fountas, S., Gemtos, T., Φουντάς, Σ., & Γέμτος, Θ. (2016). Γεωργία ακριβείας

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας