Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το Βαμβάκι επανακτά τη χαμένη του αίγλη

Το Βαμβάκι επανακτά τη χαμένη του αίγλη

Ήρθε επιτέλους η ώρα το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος να αναλάβει πραγματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε, προκειμένου ο «λευκός χρυσός» της δεκαετίας του ’80 να επανακτήσει στην Ελλάδα τη χαμένη του αίγλη και να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές με την άριστη ποιότητά του, η οποία αυτή τη φορά θα είναι παγκόσμιο trademark (σήμα κατατεθέν), αφοπλίζοντας πλήρως τους επίδοξους Έλληνες, ή ξένους αμφισβητίες του!

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (δες προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, κεντρική διοίκηση) αποφασίστηκαν οι δράσεις που θα αποτελέσουν και εργαλεία διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, η οποία θα βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος που πρότεινε αυτό το σχέδιο δράσεων Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε, αποκαλύπτει και εξηγεί στην «ΕτΔ» τις σημαντικότερες παραμέτρους του επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Δυο έργα, που για πρώτη φορά γίνονται σε επίπεδο χώρας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για χάραξη νέας στρατηγικής, με κατεύθυνση την ποιότητα.

1. Το πρώτο έργο έρχεται να καλύψει ένα βασικό έλλειμμα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και αφορά τη γνώση για το προϊόν που παράγουμε σε εθνικό επίπεδο! Ένα μεγάλο αίτημα της διεθνούς αγοράς. 

Πρόκειται για την ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος, σε επίπεδο χώρας, η οποία θα αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού. Ο «Εθνικός Φάκελος Ποιότητας» είναι ένα νέο εργαλείο που θα συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό για τη βελτίωση της ποιότητας και κατά συνέπεια, της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και στην καλύτερη τοποθέτηση του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

2. Το δεύτερο έργο αφορά την ποιοτική ταυτοποίηση του γενετικού υλικού με προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κύριων ποικιλιών βάμβακος που καταλαμβάνουν >90% της καλλιεργούμενης έκτασης, αλλά και την ομαδοποίησή τους με βάση την ποιότητα.

Το έργο έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που ξεκίνησε από το 1996, με την απελευθέρωση της εισαγωγής ποικιλιών και την καταγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.

Η χρήση πολυάριθμων ποικιλιών (πανσπερμία ποικιλιών) και η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα στην τυποποίηση και επομένως στην πιστοποίηση του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο αποτελεί σήμερα μεγάλο εμπόδιο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη δυναμική προώθησή του στις διεθνείς αγορές.

Στόχος του έργου είναι η σωστή χρήση των ποικιλιών ώστε να παραχθεί ένα προϊόν ομοιόμορφο και τυποποιημένο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών.

Τα αποτελέσματα των έργων θα ανακοινώνονται σε ετήσια ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνεται στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και την Διακλαδική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ)».

Ταξινόμηση δεμάτων

Η ταξινόμηση δεμάτων βάμβακος θα γίνει σε δείγμα που αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των παραγόμενων δεμάτων σε όλες τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Το έργο αφορά τη λήψη ενός τυχαίου και αντιπροσωπευτικού δείγματος, 1% των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος από όλα τα εκκοκκιστήρια που λειτουργούν στη χώρα. Σκοπός είναι η δημιουργία «Εθνικού Φακέλου Ποιότητας» και βάσης δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, η οποία αποτελεί μια αναγκαιότητα για την αγορά. Επίσης για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στις διεθνές εκθέσεις για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και στο ευρύ κοινό μέσω του internet site του Ε.Κ.Β. και του ΥΠΑΑΤ. Στόχος των μετρήσεων είναι να δοθεί το δυνατόν πλήρης εικόνα για την ποιότητα του προϊόντος και να εντοπιστούν τα προβλήματα, με τελικό στόχο τη βελτίωσή της. Τα παραδοτέα θα αφορούν αποτελέσματα ποιοτικών χαρακτηριστικών HVI με στατιστική ανάλυση και έκθεση αξιολόγησής τους. Το πρόγραμμα θα είναι συνεχές με χρόνο έναρξης το έτος 2016. Η παράδοση των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται έως 15 Φεβρουαρίου εκάστου έτους, στον φορέα χρηματοδότησης του έργου.

Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών βάμβακος

Η μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών βάμβακος, περιλαμβάνει την ομαδοποίησής τους με βάση την ποιότητα καθώς επίσης την καταγραφή των αγρονομικών χαρακτηριστικών, την καλλιεργούμενη έκταση κάθε ποικιλίας, την απόδοση σε ίνα και την παραγωγή/στρέμμα. Στόχος είναι η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην χώρα με τις βέλτιστες ποικιλίες. Η επίτευξη του ανωτέρω στόχου θα γίνει με την συλλογή στοιχείων σποροπαραγωγής (αναλυτικών) από ΚΕΠΥΕΛ και Εκκοκκιστικές Επιχειρήσεις, καθώς και λήψη δειγμάτων (10%) από το παραγόμενα δέματα Ελληνικής σποροπαραγωγής. Για την εκτέλεση του έργου θα χρησιμοποιηθούν περίπου 30 ποικιλίες που η σποροπαραγωγή τους γίνεται στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν >90% της καλλιεργούμενης έκτασης. Το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και με τις εταιρίες σποροπαραγωγής, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Καταρτίζεται κατάλογος ποιοτικών χαρακτηριστικών των ποικιλιών με τα δυο συστήματα (HVI & AFIS), με στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, που θα δώσουν όλες τις πληροφορίες για τη σωστή χρήση του γενετικού υλικού και θα συμβάλλουν στην παραγωγή ενός τυποποιημένου προϊόντος. Συμπληρωματικά θα δοθούν πληροφορίες για τα αγρονομικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών. Το πρόγραμμα θα είναι συνεχές με χρόνο έναρξης το έτος 2016. Η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων θα προέλθει από τα έσοδα της ΔΟΒ που προέρχονται από τις εισφορές των μελών της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εγκρίθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και την Διακλαδική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), παράλληλες δράσεις οι οποίες πρόκειται να έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οι κυριότερες από αυτές είναι:

✓ Εκτέλεση Ερευνητικών Προγραμμάτων από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος με σκοπό τη δημιουργία νέας γνώσης και επίλυση ορισμένων προβλημάτων που αφορούν την ποιότητα.
Συμμετοχή εκπροσώπου του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος στις συνεδριάσεις της Δ.Ο.Β. ως παρατηρητής με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων.
Δημιουργία σχήματος ελέγχου λειτουργίας εργαστηρίων βάμβακος (άτυπο round test), σε επίπεδο χώρας, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των ιδιωτικών εργαστηρίων ταξινόμησης βάμβακος.

Ομάδες βαμβακοπαραγωγών και στη Θεσσαλία

Ο κ. Νταράουσε κλείνοντας τόνισε ότι σημαντική δουλειά γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, το Κέντρο σε πρώτη φάση, έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συναντήσεων για δημιουργία και στήριξη ομάδων παραγωγών βάμβακος στη Στερεά και Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την πιλοτική εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου μικρής κλίμακας, το οποίο έχει ανατεθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθ. Μπόλαρη. Παρά το γεγονός όμως ότι το Ε.Κ.Β. εδρεύει στη Θεσσαλία και συγκεκριμένη στην Καρδίτσα, μέχρι στιγμής δυστυχώς ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί τοπικό ενδιαφέρον. «Ελπίζω» υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε, «το επόμενο διάστημα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών, ή των εκπροσώπων τους για να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια και σε τοπικό επίπεδο, διότι είναι πλέον αναγκαία συνθήκη για να εισέλθει η περιφέρειά μας στον διεθνή κατάλογο των δυναμικά αναπτυσσόμενων βαμβακοπαραγωγών περιοχών».

Πηγή: Φώτης Καραγιάννης, eleftheria.gr

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας