Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014

Ενώ εξοργισμένοι είναι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα από τις υπέρμετρες καθυστερήσεις των πληρωμών… πάει κι άλλο πίσω το «τσεκ»…

Ενώ εξοργισμένοι είναι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα από τις υπέρμετρες καθυστερήσεις των πληρωμών… πάει κι άλλο πίσω το «τσεκ»…

Ανάστατοι και εξοργισμένοι είναι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, αφού για όλα σχεδόν τα προγράμματα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές διαφόρων προγραμμάτων και ενισχύσεων. Παρά τις δεσμεύσεις και τα κατά καιρούς χρονοδιαγράμματα με ημερομηνίες που δίνει το ΥΠΑΑΤ, στην πράξη φαίνεται πως αυτά πουθενά δεν τηρούνται και οι αγρότες, όπως είναι φυσικό δυσανασχετούν και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν.

 

Ας δούμε όμως μερικές καθυστερημένες πληρωμές αναλυτικότερα:

 1. Καθυστερήσεις στο ΤΣΕΚ. Ενώ ήταν να πληρωθεί τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ, αργότερα παρατάθηκε για μέχρι τις 10 Νοεμβρίου αλλά τώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, η πληρωμή θα πάει σίγουρα ακόμη πιο πίσω και συγκεκριμένα για τις 14 Νοεμβρίου, αν φυσικά δεν «στραβώσει» τίποτα αυτό το διάστημα, διότι αλλιώς θα υπάρξει και άλλη παράταση. Θα μου πείτε λίγες ημέρες διαφορά είναι, αλλά μέσα σ’ αυτές τις ημέρες υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν μπορούν να περιμένουν, επιταγές που πρέπει να πληρωθούν και άλλες σημαντικές ανάγκες.
 2. Καθυστέρηση πληρωμών για την Βιολογική γεωργία που αγγίζει πλέον τα 3 ΧΡΟΝΙΑ!!!
 3. Καθυστερήσεις πληρωμών για την βιολογική κτηνοτροφία που επίσης αγγίζει τα 3 ΧΡΟΝΙΑ!!!
 4. «Μείωση νιτρορύπανσης» έτους 2013, απλήρωτοι οι παραγωγοί ενώ ακόμη παραμένουν απλήρωτοι πολλοί παραγωγοί για το έτος 2012.
 5. Ολοκληρωμένη διαχείριση ζαχαροτεύτλων, απλήρωτοι οι παραγωγοί για τουλάχιστον 2 χρόνια και από ότι φαίνεται θα αναμένουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού και του Αναπληρωτή υπουργού.
 6. Εξισωτική, τι να σχολιάσεις, το απόλυτο μπάχαλο… Οι κτηνοτρόφοι έχουν χάσει τον αριθμό των δόσεων για το έτος 2013, που ακόμη δεν έγινε αποπληρωμή, ενώ αρχές Νοεμβρίου θα δοθεί ακόμη μία δόση (για το 2013). Το πώς θα πληρωθεί η εξαγγελθείσα πληρωμή της εξισωτικής του 2014, τον Δεκέμβριο, ακόμη δεν είναι γνωστό.
 7. Σχέδια Βελτίωσης: πληρώνονται με το σταγονόμετρο ενώ οι αιτήσεις πληρωμής γίνονται και αυτές με το σταγονόμετρο, λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί.

Τελικά με τόσες ημερομηνίες που δίνει το ΥΠΑΑΤ, οι παραγωγοί δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν. Καταγγέλλουν μάλιστα πως ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο, ειδάλλως υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, για το κράτος δεν υπάρχει καμία κύρωση και πληρώνει κατά το δοκούν.

Και σαν μην έφτανε αυτή η δυσχερής κατάσταση την οποία βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας, βλέπουμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κουκουλόπουλο, στα χνάρια ορισμένων προκατόχων του, να αναφέρει στη βουλή ότι «Μέχρι τις 31.12.2014, μέσω του ΥΠΑΑΤ, στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τον Πυλώνα Ι όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, καθώς και από τις επιστροφές του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις ευρώ». Τα ακούνε αυτά οι διάφοροι άσχετοι, είτε μεγαλοδημοσιογράφοι των Αθηνών, είτε βουλευτές των αστικών κέντρων, που δεν έχουν ιδέα από χωράφια και στάνες και διατυμπανίζουν ότι οι αγρότες ακόμη και στην κρίση που βιώνει η χώρα μας καρπώνονται πακτωλούς χρημάτων!!!   

 

Πηγή: Αγροτική Έκφραση   

 • Γιάννουλη Λάρισας
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • 2410-669107 & 2410-669108
 • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας