Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Εκτός ΕΣΠΑ θα τίθενται όσα έργα καθυστερούν να υλοποιηθούν

Εκτός ΕΣΠΑ θα τίθενται όσα έργα καθυστερούν να υλοποιηθούν

Το σχέδιο Νόμου για το Νέο ΕΣΠΑ το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Δεκεμβρίου θέτει νέους κανόνες στις εντάξεις και απεντάξεις έργων.

Προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, την υποστήριξη και ενίσχυση των δικαιούχων, και των φορέων υλοποίησης, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας, της πρόληψης και της καταπολέμησης της απάτης.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:
• Όσα έργα αποκλίνουν σημαντικά από το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης τους, θα τίθενται σε πρώτη φάση σε καθεστώςespa erga «προειδοποιητικής απένταξης». Στο χρονικό διάστημα αυτό αν ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επιτάχυνσης, τότε το έργο θα απεντάσσεται οριστικά.
• Οι Διαχειριστικές Αρχές δεν θα μπορούν να προβούν σε νέες εντάξεις έργων, αν έχει δεσμευθεί το 110% του διαθέσιμου ποσού του Ε.Π., οπότε και δεν θα επιβαρύνονται τα προγράμματα πέραν των διαθέσιμων πόρων και θα ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
• Οι διαδικασίες για τις πληρωμές των δικαιούχων θα επιταχυνθούν
• Προβλέπεται να δοθεί ενισχυμένη υποστήριξη των δικαιούχων μέσω των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών και των Επιτελικών Μονάδων των Υπουργείων.
•Θα δημιουργηθεί αποκλειστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανάρτηση, δημοσιοποίηση και διαβούλευση εγγράφων μεταξύ των Υπηρεσιών/Δομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με στόχο την παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης προς τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
• Για την καταπολέμηση και πρόληψη της απάτης, προβλέπονται μέτρα, με εφαρμογή υποχρεωτική για όλες τις εμπλεκόμενες στη διαχείριση και τον έλεγχο Υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να κατανοήσει ποια είναι τα στάδια που μπλοκάρουν τις διαδικασίες επιτάχυνσης των έργων και προκαλούν αναποτελεσματικότητα στις δράσεις, εκπόνησε μια σειρά από μελέτες στις οποίες φαίνεται ότι οι κυριότεροι λόγοι καθυστέρησης είναι:
1. Η ανεπαρκής δημοσιοποίηση και ενημέρωση των δικαιούχων στο στάδιο προετοιμασίας των προτάσεων
2. Οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης
3. Οι σημαντικές καθυστερήσεις στο στάδιο της διαγνωστικής διαδικασίας
4. Οι εμπλοκές που δημιουργούνται στο στάδιο της υλοποίησης και σχετίζονται με την ποιότητα των μελετών, την επίβλεψη και διαχείριση των έργων αλλά και χρονοβόρων διαδικασιών για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.
5. Και οι σημαντικές καθυστερήσεις στο στάδιο της συμβασιοποίησης

Τα αποτελέσματα των μελετών που υλοποίησε το ΥΠΑΝ, οδήγησαν σε σειρά προτάσεων οι οποίες επεξεργάστηκαν και ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2014-2020

espa logo

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας