Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014

«Πέφτουν» οι εξαγωγές, συστήματα χρηματοδοτικής υποστήριξης «ψάχνει» το ΥΠΑΑΤ

«Πέφτουν» οι εξαγωγές, συστήματα χρηματοδοτικής υποστήριξης «ψάχνει» το ΥΠΑΑΤ

Προς αναζήτηση συστημάτων χρηματοδοτικής υποστήριξης εξαγωγών βρίσκεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό την επίτευξη της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΑΑΠ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάθεσης της σχετικής μελέτης προς τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας - Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών. Οι χώρες που πρόκειται να επιλεγούν μπορούν να είναι είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. , με κύριο όμως κριτήριο επιλογής τους, την ύπαρξη ανεπτυγμένων συστημάτων υποστήριξης εξαγωγών καθώς και την υψηλή εξαγωγική επίδοση τους.

Την σχετική απόφαση υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Σπυρίδων Ευσταθόπουλος και ορίζει πως η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε διάστημα δύο μηνών και με προϋπολογισμό ύψους 9.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Στο πρώτο στάδιο της μελέτης θα διενεργηθεί πρωτογενής έρευνα μέσα από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) επιλεγμένων χωρών (συγκέντρωση υλικού και τηλεφωνικές συνεντεύξεις), καθώς επίσης και έρευνα σε οργανισμούς-φορείς που θα υποδείξουν οι ίδιοι οι σύμβουλοι ΟΕΥ και τα αποτελέσματα τους. Στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει δευτερογενής έρευνα (κυρίως μέσω διαδικτύου), ώστε να συγκεντρωθεί επιπλέον ποιοτική πληροφόρηση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μηχανισμών χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει:barcode greece

-Συνοπτική αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης.
-Παρουσίαση της εξαγωγικής επίδοσης επιλεγμένων χωρών.
-Παρουσίαση επιλεγμένων διεθνών μηχανισμών χρηματοδότησης και
-Παρουσίαση πρότασης για μηχανισμό χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.

Στην απόφαση της ανάθεσης της συγκεκριμένης μελέτης, συνέβαλε το γεγονός της καμπής που σημείωσε η ανοδική έως τώρα πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η οποία παρά τις κάποιες μικρές διακυμάνσεις , δείχνει καθοδικές τάσεις. Αυτό όπως αναφέρεται στην απόφαση οφείλεται σε πλήθος παραγόντων και προβλημάτων που θα πρέπει να εντοπισθούν, αναλυθούν και να επεξεργαστούν προτάσεις αντιμετώπισής τους.
Κρίνεται συνεπώς αναγκαίο να εκπονηθεί μία μελέτη η οποία θα συγκεντρώσει και θα καταγράψει τους διαθέσιμους μηχανισμούς χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Απώτερος στόχος είναι από το σύνολο των μηχανισμών αυτών, να επιλεγούν, να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν χρηματοδοτικά εργαλεία/προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα της μελέτης πρόκειται να χρησιμεύσουν τόσο στην αξιολόγηση της επιλεγείσας μέχρι σήμερα πολιτικής όσο και στη διαμόρφωση της εξειδίκευσης της στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Πηγή: paseges.gr

eksagwges agrotikwn proiontwn

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας