Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014

Σε 60 χρόνια θα εξαντληθούν τα εύφορα εδάφη, προειδοποιεί ο FAO

Σε 60 χρόνια θα  εξαντληθούν τα εύφορα εδάφη, προειδοποιεί ο FAO

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία –Ελένα Σεμέδο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), για την υποβάθμιση του γόνιμου εδάφους σε όλο τον πλανήτη.

 faoΣύμφωνα με την Σεμέδο, το κατάλληλο έδαφος υψηλής ποιότητας για καλλιέργεια αναμένεται να εξαντληθεί μέσα στα επόμενα 60 χρόνια, αν συνεχιστούν παγκοσμίως οι ίδιοι ρυθμοί υποβάθμισης του. Με τον όρο υποβάθμιση οι ειδικοί εννοούν όλες τις ζημιές που υπόκειται το έδαφος χάρις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι αγροτικές μέθοδοι που κάνουν χρήση οι άνθρωποι, με τον μεγάλο αριθμό χημικών, την αποψίλωση που δημιουργεί διάβρωση του εδάφους και σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εδάφους (World Soil Day), που έχει οριστεί η 5η Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακηρύξει ο ΟΗΕ, o Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO), παρουσίασε τα δυσάρεστα στοιχεία για την υποβάθμιση του εδάφους. Ο FAO, ο οποίος ιδρύθηκε το 1945 και αποτελείται από 194 μέλη, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, είναι ένας διεθνής διακρατικός και αποτελεί εξειδικευμένη διεύθυνση του ΟΗΕ. Σκοποί του είναι η βελτίωση του επιπέδου διατροφής των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών, η εξασφάλιση και βελτίωση των συστημάτων παραγωγής και διανομής των γεωργικών πόρων και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτικών και αλιευτικών πληθυσμών. Για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών διατηρεί μια υπηρεσία πληροφοριών που συγκεντρώνει στοιχεία και στατιστικές σχετικά με τη διατροφή, τη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία, αναπτύσσοντας παράλληλα δράση

Το έδαφος όπως δήλωσε η αναπληρωτής διευθύντρια φυσικών πόρων του FAO, αποτελεί τη βάση ζωής. «Περίπου το 95% των τροφίμων μας προέρχεται από το έδαφος». Τόνισε πως εάν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, η συνολική έκταση καλλιεργήσιμης και παραγωγικής γης το 2050 θα είναι τρεις φορές μικρότερη από τα επίπεδα του 1960. Έως σήμερα, περίπου το 1/3 του εδάφους του πλανήτη έχει ήδη υποβαθμιστεί. Κάθε λεπτό που περνά σύμφωνα με στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων, χάνονται εκτάσεις ισοδύναμες με τριάντα γήπεδα ποδοσφαίρου, κυρίως εξαιτίας της εντατικής καλλιέργειας. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αν σκεφτούμε πως για την παραγωγή τριών εκατοστών ποιοτικού εδάφους, μπορεί να χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια.

Η υποβάθμιση του εδάφους βάζει τη Γή σε ένα φαύλο κύκλο φθοράς, αφού το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του άνθρακα και στο φιλτράρισμα του νερού. Όσο περισσότερο έδαφος καταστρέφεται, τόσο λιγότερος άνθρακας απορροφάται, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να γίνεται ολοένα και πιο θερμός και να επιδεινώνεται η κατάσταση του.

 world soil day

world soil day poster

 

 Πηγή: naftemporiki.gr

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας