Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, «η Γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του».

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο απορρίπτονται περισσότερα από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, ενώ μόλις το ένα τρίτο αυτών χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Κάθε μέρα, περισσότερα από 2000 απορριμματοφόρα γεμάτα πλαστικό απορρίπτονται στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες μας.

Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει ακόμη και στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973.

Οι άνθρωποι ενθαρύννονται να λάβουν μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος. Η ημέρα στοχεύει να καλλιεργήσει αίσθημα ευθύνης στους ανθρώπους για το περιβάλλον.

Αποτελεί μία σημαντική ημέρα σε όλο το κόσμο κατά την οποία μπορούμε να οργανώσουμε δράσεις που ενισχύουν τη προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ένα «κάλεσμα» για δράσεις οι οποίες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

1. Οργάνωση ή Συμμετοχή Εκδηλώσεων: Λάβετε μέρος σε τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, εκστρατείες καθαρισμού, εκδηλώσεις δενδροφύτευσης ή εκπαιδευτικά σεμινάρια.

2. Ανακύκλωση: Υιοθετήστε βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή σας ζωή, Μειώστε τα προσωπικά σας απορρίμματα, επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες τροφίμων και διαχωρίστε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σας για να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα.

3. Εξοικονόμηση νερού και ενέργειας: Μειώστε την κατανάλωση νερού και της ενέργειας. Εφαρμόστε τεχνικές εξοικονόμησης νερού όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού όπου είναι δυνατόν. Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές και αγκαλιάστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα.

4. Κατανάλωση ποιοτικών τροφίμων: Ενημερωθείτε για τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Επιλέξτε τοπικά και βιολογικά τρόφιμα. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης.

5. «Συνδεθείτε» με τη Φύση: Περάστε χρόνο στη φύση για να αναπτύξετε μια βαθύτερη εκτίμηση για το περιβάλλον. Επισκεφτείτε πάρκα, δάση ή παραλίες και λάβετε μέρος σε δραστηριότητες που προάγουν ένα μοντέλο βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία υπενθύμιση πώς η ευημερία του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας. Τονίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Είναι ανάγκη να δράσουμε για τη προστασία και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μας, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη προώθηση βιώσιμων πρακτικών σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Να θυμόσαστε ότι κάθε μικρή ενέργεια μετράει. Είτε κάνετε απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, είτε συμμετέχετε ενεργά σε δράσεις, οι προσπάθειές σας μπορούν να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα στη προστασία του περιβάλλοντος μας.

Είναι γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένα μονοήμερο γεγονός αλλά μια δια βίου δέσμευση. Αφήστε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2024 να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ενθάρρυνση όλων να συμμετάσχουν σε ένα κοινό σκοπό.

Πηγές: https://unric.org/el/παγκόσμια-ημέρα-περιβάλλοντος-2023-έκκλ/

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-environment-day-2024/

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας