Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Πανώλη αιγοπροβάτων: Εκδήλωση ενημέρωσης κτηνοτρόφων την Παρασκευή στην Ελασσόνα

Ertnews
Πανώλη αιγοπροβάτων: Εκδήλωση ενημέρωσης κτηνοτρόφων την Παρασκευή στην Ελασσόνα

Η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργανώνει εσπερίδα με θέμα : «Πανώλη μικρών μηρυρκαστικών: Εξελίξεις και σχέδια βιοασφάλειας» την Παρασκευή 26/07/2024 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας.

Τη λήψη μέτρων προφύλαξης και τη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων ζητά απ’ όλους τους κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την Παρασκευή εξάλλου διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια ενημερωτική εκδήλωση στην Ελασσόνα.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, αφού σημειώνει ότι η αιγοπροβατοτροφία περνάει δύσκολες ημέρες, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Αναφέρεται πως οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κατάσταση είναι οι κτηνοτρόφοι καιη Ομοσπονδία διαβεβαιώνει τα μέλη της πως θα αγωνιστεί για να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.  

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες με την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης η αιγοπροβατοτροφία της Θεσσαλίας περνάει δύσκολες στιγμές. Η ασθένεια μεταδίδεται μόνο στα αιγοπρόβατα και για αυτόν τον λόγο πρέπει από την μεριά μας να λάβουμε μέτρα προφύλαξης για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Έτσι πρέπει :

1) Οι κτηνοτρόφοι να μην βγάζουν τα αιγοπρόβατα έξω για βοσκή.

2) Να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον χώρο κατά την παραλαβή του γάλακτος και των ζωοτροφών.

3) Να μην επισκέπτονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις άλλων κτηνοτρόφων και να μην ανταλλάσσουν ζωοτροφές.

4) Όταν παρατηρήσουν κάποια ζώα να μην είναι καλά να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.

5) Να ακολουθούν τις υποδείξεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Για ακόμα μία φορά να τονίσουμε ότι η εν λόγω ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω του γάλακτος ή του κρέατος.

Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που περνάμε προέχει το σταμάτημα της εξάπλωσης της ασθένειας και η εξαφάνισή της. Οι μόνοι που δεν φταίνε για την εμφάνιση της ασθένειας  είναι οι κτηνοτρόφοι και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Ομιλητές:

Δρ.Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ (Ζωική Παραγωγή), ΜΔΕ στην Αγροτική Οικονομία, Σύμβουλος επιχ/σεων κτηνοτροφικού τομέα, Ιωάννης Καϊμακάμης: "Εξέλιξη της νόσου, επιδημιολογικός χάρτης WAHIS".

Δρ.Πανεπιστημίου Καλιφόρνια, Κτηνίατρος ΑΠΘ, Διευθυντής Αγροκτήματος Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Θεόδωρος Καλίτσης: "Σχέδιο βιοασφάλειας προβατοτροφικών μονάδων".

Πηγή: Ertnews

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας