Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων & νεκταρινιών ενέκρινε η Ε.Ε.

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων & νεκταρινιών ενέκρινε η Ε.Ε.

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι αποζημιώσεις, που αφορούν παραγωγούς εννέα Νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο.  

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε μετά από ενέργειες του ΥπΑΑΤ και σχετικές παρεμβάσεις που έκανε το υπουργείο αναφορικά με το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, τους Επιτρόπους Γεωργίας αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συστράτευσή τους.

Παράλληλα είχε αποσταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο ο υπουργός κ. Καρασμάνης τεκμηρίωνε πλήρως το αίτημα για αποζημιώσεις με στοιχεία που απεδείκνυαν τις χαμηλές τιμές παραγωγού για το 2014 στις κυριότερες παραγωγικές περιοχές ροδακίνων και νεκταρινιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300,000τν περίπου από το σύνολο των 380000τν, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια».

Στο άκουσμα της είδησης, κύκλοι της αγοράς δήλωσαν πως οι παραγωγοί πρέπει να κρατήσουν επιφυλακτική στάση και να αναμένουν την υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις των δικαιούχων που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Τότε μόνο θα αποδειχθεί πως η είδηση δεν αποτελεί "προεκλογικό πυροτέχνημα". Σε επικοινωνία μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερωθήκαμε πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία.

 

Πηγή: http://www.froutonea.gr

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας