Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Δυνατότητα απαλλαγής τήρησης λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο κάτω από 1,5 εκ. ευρώ

Δυνατότητα απαλλαγής τήρησης λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο κάτω από 1,5 εκ. ευρώ

Με απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από την λογιστική τήρηση βιβλίων σε αγρότες – φυσικά πρόσωπα, εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα τους από την πώληση αγροτικών προϊόντων τους ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 16 Ιανουαρίου 2015 και ορίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τον τρόπο τήρησης των λογιστικών βιβλίων. Όρίζει επίσης πως δεν θα πρέπει να ασκείται άλλη επιχειρηματική δραστηριότητας, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Πέρα λοιπόν από το εισοδηματικό όριο που προαναφέρθηκε, τα λογιστικά στοιχεία θα πρέπει να τηρούνται με τάξη, πληρότητα και ορθότητα ώστε να διευκολύνονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες ελέγχου αλλά και η τήρηση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του υπόχρεου.

Στην απόφαση αναφέρεται μάλιστα ότι όσοι αγρότες − φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική logistika vivlia agrotesπερίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ−προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».

 

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται για τους αγρότες στο άρθρο 1 της απόφασης :

Άρθρο 1

1. Παρέχεται η δυνατότητα, από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής, μη ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες − φυσικά πρόσωπα οι οποίοι λόγω υπέρβασης των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), εφόσον:
α) τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ,
β) τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και
γ) δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

2. Όσοι αγρότες − φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ−προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο της σχετικής απόφασης

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας