Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο διαρκείας οι πιστοποιήσεις Φορέων για το ΟΣΔΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο διαρκείας οι πιστοποιήσεις Φορέων για το ΟΣΔΕ

Για «φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, «διαιώνιση του διάτρητου και αναξιόπιστου υπάρχοντος ΟΣΔΕ» και «κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος» κάνει λόγο το τμήμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της πιστοποίησης Φορέων για την προγραμματική περίοδο από το 2014 έως και το 2020.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι "προκλητικά φωτογραφική" και "στοχεύει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στην διαιώνιση του διάτρητου και αναξιόπιστου υπάρχοντος ΟΣΔΕ και την κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος".

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

"Πιστοποιήσεις Φορέων για το ΟΣΔΕ 2014-2020 : σκάνδαλο διαρκείας

syriza logoΤο σχέδιο πλήρους αποδιάρθρωσης του πρωτογενή τομέα και παράδοσης του στα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα που υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια η μνημονιακή συγκυβέρνηση με πρωτεργάτη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, περνάει σε νέα φάση.
Μετά την φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, αυτές τις μέρες προωθείται μέσω του συστήματος υποβολής και ελέγχων των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, όχι μόνο μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη τους, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.
Η προκλητικά φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά την πιστοποίηση Φορέων που θα έχουν ως σκοπό την «υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης τους» και μάλιστα για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στοχεύει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στην διαιώνιση του διάτρητου και αναξιόπιστου υπάρχοντος ΟΣΔΕ και την κερδοσκοπία κάθε λογής «ημέτερων» σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δέκα εργάσιμων ημερών, να παρουσιάσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο μέσα από μια διαδικασία με την οποία καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η επιτυχής συμμετοχή όσων δεν είχαν ενημέρωση εκ των προτέρων και δεν ήταν ήδη προετοιμασμένοι αναλόγως.

Ακόμα περισσότερο σκανδαλώδες είναι ότι, στα απαιτούμενα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνεται και ενυπόγραφη λίστα τουλάχιστον 300 αγροτών οι οποίοι θα επιθυμούν να λάβουν τις υπηρεσίες από τον υποψήφιο προς πιστοποίηση φορέα. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά από τους αγρότες να γίνουν και οι ίδιοι συμμέτοχοι στη διαδικασία της υποψηφιότητας ενός Φορέα προς πιστοποίηση! Τα υποψήφια μέλη της «νέας ελεύθερης αγοράς διαχείρισης αιτήσεων ενίσχυσης των αγροτών» θα πρέπει να αποδείξουν μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες ότι έχουν ήδη εξασφαλισμένη την «πελατεία» τους και μάλιστα σε τέτοιον αριθμό που αποκλείει εξαρχής μικρούς φορείς (πχ πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών) από τη δυνατότητα να παράσχουν αυτή την υπηρεσία στα μέλη τους.Επιπλέον, με δεδομένο ότι στην πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άκρως ασαφές εάν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες που θα υποβάλουν την αίτηση ενίσχυσης τους μέσω κάποιου διαπιστευμένου Φορέα ή θα καλύπτονται οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινδυνεύουν με την υπογραφή τους, να βρεθούν όμηροι του οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης καταβάλλοντας του άγνωστου ύψους αμοιβή και μάλιστα ως το 2020.
Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτείται από θεσμοθετημένες αρμοδιότητες του, όπως είναι ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης και η αποσφαλμάτωση τους, τις οποίες εκχωρεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα ενόψει αξιολόγησης των δομών του, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά ακόμα και για το ίδιο το μέλλον του Οργανισμού.

Τέλος, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα αδρά για την διαδικασία της συλλογής των αιτήσεων ενίσχυσης των αγροτών, συνεχίζει gaia epixeireinνα μην έχει δικαίωμα στο αυτονόητο, δηλαδή την πρόσβαση στα δεδομένα για τα οποία πληρώνει, την ίδια στιγμή που ιδιωτικές εταιρείες διαφημίζουν και λειτουργούν προγράμματα (Gaia επιχειρείν) τα οποία απαιτούν πρόσβαση στην πληροφοριακή βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πανικόβλητη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να "τακτοποιήσει" το θέμα με ορίζοντα ως το 2020 διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των κάθε λογής στηριγμάτων της, δεν πρόκειται να αποτρέψει την επερχόμενη συντριβή τους κάτω από το βάρος της οργής των αγροτών. Οι συνένοχοι και συνεργοί στο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των αγροτών και του δημόσιου συμφέροντος θα βρεθούν σύντομα ενώπιοι των ευθυνών τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων, αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών και της χώρας".

 

Κατεβάστε ΕΔΩ την Συμπληρωματική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έτος 2015 - Πιστοποίηση Αναγνώριση Φορέων στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2014-2020

 

Πηγή: Η Αυγή

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας