Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015

Άλλαξαν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των εκτάσεων για ενίσχυση, με τροποιητική απόφαση την περασμένη Παρασκευή

Άλλαξαν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των εκτάσεων για ενίσχυση, με τροποιητική απόφαση την περασμένη Παρασκευή

Με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλάζει τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για ενίσχυση όλων των εκτάσεων. Οι αλλαγές ισχύουν από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και αφορούν αρόσιμες εκτάσεις, δενδρώνες και βοσκότοπους.

ektaseis

Αναλυτικά, η τροποποιητική απόφαση αναφέρει:
«Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ' όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Η επιλεξιμότητα των εκτάσεων ελέγχεται στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων του δείγματος ως εξής:

Α. Για τις αρόσιμες εκτάσεις σε παραγωγή σύμφωνα με την παρ. 4.α του άρθρου 2, ελέγχεται η ύπαρξη καλλιέργειας, ή η συγκομιδή προϊόντων, ή η ύπαρξη υπολειμμάτων καλλιέργειας.

Β. Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή σύμφωνα με την παρ. 4.α του άρθρου 2, η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο.

Γ. Για τους δενδρώνες σε παραγωγή σύμφωνα με την παρ. 4.α του άρθρου 2, η συγκομιδή ή το κλάδεμα καρποφορίας, ή ο καθαρισμός του υποορόφου του δενδρώνα ετησίως.

Δ. Για τις αρόσιμες εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση σύμφωνα με την παρ. 4.β του άρθρου 2, η εφαρμογή μίας άροσης ανά έτος.

Ε. Για τους βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση σύμφωνα με την παρ. 4.β του άρθρου 2, η κοπή και απομάκρυνση της βλάστησης ώστε η ποώδης βλάστηση να μην υπερβαίνει το ύψος των εβδομήντα εκατοστών.

ΣΤ. Για τους δενδρώνες σε καλή γεωργική κατάσταση σύμφωνα με την παρ. 4.β του άρθρου 2, ο καθαρισμός του υποορόφου του δενδρώνα ανά 2 έτη ή η εφαρμογή κλαδέματος κλαδοκάθαρου το αργότερο ανά δύο έτη».

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι χωρίζονται οι επιλέξιμες εκτάσεις για ενίσχυση σε δύο κατηγορίες:

α) σε παραγωγή και

β) σε καλή γεωργική κατάσταση.

Μένει να εξηγήσει το υπουργείο, εάν αυτό θα έχει επίπτωση στην ενίσχυση των εκτάσεων, καθώς προηγουμένως δεν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός.

 Πηγή: agro24

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας