Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη του Προέδρου της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group κου. Νίκου Ευθυμιάδη: "Για να υπάρξει μέλλον, η Ελληνική Γεωργία Αγροδιατροφής πρέπει να «ζευγαρώσει» με την Βιομηχανία"

Συνέντευξη του Προέδρου της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group κου. Νίκου Ευθυμιάδη: "Για να υπάρξει μέλλον, η Ελληνική Γεωργία Αγροδιατροφής πρέπει να «ζευγαρώσει» με την Βιομηχανία"

H Ελληνική Γεωργία Αγροδιατροφής πρέπει να «ζευγαρώσει» με την Βιομηχανία, για να έχει μέλλον, δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αγροτική Έκφραση, ο Πρόεδρος της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group κ. Νίκος Ευθυμιάδης, με αφορμή τον εορτασμό των 80 ετών δράσης του Ομίλου.

Ο κ. Ευθυμιάδης παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και τις τάσεις της αγροτικής οικονομίας και πιστεύει ότι οι νέοι επιχειρηματίες για να επιτύχουν πρέπει να συνδεθούν με μια οργανωμένη και συμβολαιοποιημένη δυνατότητα διάθεσης του παραγόμενου τελικού προϊόντος.

Ολόκληρη η συζήτηση :eythimiadis5

Ο επιχειρηματικός όμιλος Ευθυμιάδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη γιορτάζει φέτος 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας κι ανάπτυξης του στον αγρο-διατροφικό τομέα. Πως καταφέρατε από μια οικογενειακή επιχείρηση με ένα άτομο να φτάσατε το 1970 στα τρία άτομα και τελικά να απασχολείτε πλέον 400 άτομα;

Κύριο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής μας κουλτούρας ήταν πάντα η επιμονή μας να παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις της αγροτικής οικονομίας και να προσαρμόζουμε τις δράσεις και τα προϊόντα μας στις Ελληνικές δυνατότητες και τα Ελληνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Η πελατεία μας εκτίμησε την διαχρονική αυτή προσπάθεια των επιχειρήσεων μας και στήριξε τις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες. Υλοποιήσαμε σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις σε νέους – καινοτόμους κλάδους και δώσαμε έμφαση στην κατάρτιση, τις καλές σχέσεις και την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Τι πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αναμένουμε για τα 80 χρόνια;

Η επέτειος των 80 χρόνων μας θέλουμε να αποδώσει ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" στο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιηθήκαμε και βέβαια προς τους Πελάτες μας και τους Προμηθευτές των επιχειρήσεων μας. Θέλουμε ακόμη να ενθαρρύνουμε τους νέους επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελληνική Γεωργία και ιδιαίτερα στον αγρο-διατροφικό τομέα.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης ενισχύεται νέους επιστήμονες και προγράμματα. Μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα;

Ο αγρο-διατροφικός τομέας βασισμένος σε μια σύγχρονη Ελληνική πρωτογενή παραγωγή, είναι κατά την γνώμη μας ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης των Ελληνικών εξαγωγών και γενικότερα της Εθνικής μας οικονομίας. Μια διαχρονική και συνεπής στρατηγική ανάπτυξης αυτού του τομέα από τις επιχειρήσεις αλλά και την ίδια την Πολιτεία, θα έχει σίγουρα μεγάλες δυνατότητες απασχόλησης για νέους επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό.

Πως καταφέρατε να μην περικόψετε παροχές στους εργαζόμενους σας και μάλιστα επιπλέον σε μία περίοδο αυξημένης ανεργίας να προσλάβετε 52 άτομα τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια, είναι κοινή διαπίστωση όλων μας, έχουν καθιερωθεί πολύ σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και όχι μόνον. Σε μια εποχή τέτοιων εξελίξεων ένα κατάλληλο, επαρκές και ικανοποιημένο από τις συνθήκες εργασίας του ανθρώπινο δυναμικό είναι, κατά την γνώμη μου, η πιο καλή συνταγή προόδου κάθε επιχείρησης που είναι αποφασισμένη να αποδεχθεί τις προκλήσεις της νέας διεθνοποιημένης αγοράς.

Η στρατηγική σας επικεντρώνεται στη συμβολαιακή γεωργία. Μπορεί αυτή η πολιτική να είναι κερδοφόρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Η στρατηγική μας βασίζεται στην πεποίθηση μας ότι το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις πραγματικές και ποιοτικές ανάγκες της Βιομηχανίας αγροδιατροφής και με τις απαιτήσεις υγιεινής του τελικού καταναλωτή. Όσο περισσότερο μπορέσουμε να «συνδέσουμε» την Ελληνική πρωτογενή παραγωγή με τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των δύο παραπάνω κατηγοριών πελατείας της, τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα οφέλη για τους αγρότες και τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Βασιστήκατε στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων; Αυτό είναι το brand name μας;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η προοπτική ανάπτυξης της Ελληνικής γεωργίας και των επιχειρήσεων αγροδιατροφής καλείται να έχει ως θεμέλιο την ανταγωνιστική ποιότητα και την Ελληνική "ταυτότητα" των προϊόντων της.
Τα εξαγώγιμα προϊόντα μας μπορούν και πρέπει να παραπέμπουν στην κουλτούρα και την "μυρωδιά" της Ελλάδας.

Μπορούν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα;

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί «μονόδρομο» για τα Ελληνικά δεδομένα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας.

eythimiadis1   eythimiadis2

Ο Όμιλός σας δραστηριοποιείται σε τέσσερις κλάδους της Αγροτικής Οικονομίας: Γεωργικά Εφόδια, Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό, Υπηρεσίες και Τρόφιμα. Αν ένας νέος επιχειρηματίας θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα τι θα τον συμβουλεύατε;

Θα τον συμβούλευα να μην παρασυρθεί από τις παλαιότερες γνωστές και εύκολες λύσεις (επιδοτήσεις ως μοναδικό κριτήριο κ.α.) και να δει πολύ προσεκτικά τις νέες δυνατότητες που χαρακτηρίζουν «ανταγωνιστικά» τον σύγχρονο Ελληνικό πρωτογενή τομέα στα πλαίσια, πάντα, της διεθνούς αγοράς. Πέρα από την απαραίτητη προεργασία και μελέτη της δυναμικής της καλλιέργειας που θα επιλέξει, θα τον συμβούλευα να ΜΗΝ ολοκληρώσει το εγχείρημα του αν δεν βεβαιωθεί ότι μπορεί να συνδεθεί με μια οργανωμένη (ίσως και συμβολαιοποιημένη) δυνατότητα διάθεσης του παραγώμενου τελικού προϊόντος.

Έχετε συνεργασία με την Ιαπωνική πολυεθνική MITSUI & CO. EUROPE PLC. αλλά και μεγάλη και διεθνή εμπειρία στο επιχειρείν. Τι απαιτούν οι ξένοι επιχειρηματίες από τους Έλληνες;

Αν πρόκειται για αγοραστές Ελληνικών προϊόντων, η πιο βασική απαίτηση των ξένων επιχειρηματιών είναι η αξιοπιστία των Ελλήνων προμηθευτών τους με κύριους άξονες την σταθερή ποιότητα, τις έγκαιρες παραδόσεις και την γενικότερη τήρηση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας.
Αν πάλι πρόκειται για συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες, οι πρόσθετες αλλά και κύριες απαιτήσεις των ξένων αφορούν την καλή γνώση της αγοράς, την καινοτομία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων και βέβαια η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων συνεργατών τους.

eythimiadis3    eythimiadis4

Η ντομάτα Lucia έχει καθιερωθεί πλέον στο ελληνικό τραπέζι, αναπτύξατε ελληνικές ποικιλίες βάμβακος με πρωτογενές φυτικό γενετικό υλικό, ιστοκαλλιέργειες, υδροπονικές καλλιέργειες και καινοτομίες. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα του ομίλου;

Ειλικρινά ελπίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα με το οποίο θα μπορούσε να «πιστωθεί» η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου μας, είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης που επιτρέπει σε μία Ελληνική επιχείρηση του αγροτικού τομέα, να συνεχίζει εδώ και 80 χρόνια να υποστηρίζει την Ελληνική γεωργία «από το χωράφι μέχρι και το ράφι», μέσα από πρότυπες Ελληνικές παραγωγικές μονάδες και σημαντική πλέον παρουσία εκτός Ελληνικών συνόρων.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Στόχος των επιχειρήσεων του Ομίλου μας είναι να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην σύνδεση της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής με ξένους, κυρίως, αγοραστές πρώτων υλών διατροφής ή τελικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, μέσα από μια πολύπλευρη ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, branding και τοποθέτησης των προϊόντων στην διεθνή αγορά.
Η στρατηγική μας βασίζεται στην πεποίθηση μας ότι το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις πραγματικές και ποιοτικές ανάγκες της Βιομηχανίας αγροδιατροφής και με τις απαιτήσεις υγιεινής του τελικού καταναλωτή. Όσο περισσότερο μπορέσουμε να «συνδέσουμε» την Ελληνική πρωτογενή παραγωγή με τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των δύο παραπάνω κατηγοριών πελατείας της, τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα οφέλη για τους αγρότες και τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

 

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας