Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Λάρισα: Λιγότερα χημικά στα χωράφια μας - Αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος Φυτοπροστασίας

Λάρισα: Λιγότερα χημικά στα χωράφια μας - Αποτελέσματα πιλοτικού προγράμματος Φυτοπροστασίας

Ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος φυτοπροστασίας που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα από το τμήμα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για τα αποτελέσματα του προγράμματος μίλησε ο υπεύθυνος του προγράμματος και προϊστάμενος του τμήματος φυτοπροστασίας κ. Δημήτρης Σταυρίδης ο οποίος δήλωσε τα παρακάτω:

«Η φυτοπροστασία έχει να κάνει με την υγεία, με την ασφάλεια, με όλα αυτά που επιβαρύνουν την υγεία μας. Η όλη διαχείριση δεν είναι σε σωστή βάση, ήμασταν η μοναδική χώραStauridis-dimitris1 που δεν είχε διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζουμε πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ και σε συνεργασία με τους γεωπόνους της περιοχής, το πρόγραμμα αυτό σε δύο χρόνια θα γίνει υποχρεωτικό, οι κενές συσκευασίες ανακυκλώνονται και γίνονται σωλήνες αποχέτευσης.

Συνεχώς έχουμε μια αύξηση, την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 96 παραγωγοί και είχε παραδοθεί περίπου ένας τόνος κενών συσκευασίας, την επόμενη χρονιά συμμετείχαν 474 παραγωγοί και παραδόθηκαν 2,5 τόνοι κενών, φέτος οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 726 και παραδόθηκαν συνολικά 4,7 τόνους κενών. Σιγά- σιγά κόσμος το μαθαίνει, αυτό επιδιώκουμε, να το δουλέψουμε πριν γίνει υποχρεωτικό.

Κάνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 25 ενημερώσεις σε δήμους και κοινότητες , υπάρχει βέβαια μια απογοήτευση από τη μεριά μας, ο κόσμος δεν έρχεται να ενημερωθεί. Όταν πρόκειται για επιδοτήσεις γεμίζουν τις αίθουσες αλλά όταν αφορά την υγεία τους δυστυχώς αδιαφορούν.

Οι χρήστες φυτοφαρμάκων θα πρέπει να προμηθευτούν τις ειδικές διαφανείς σακούλες, θα πρέπει να ξεπλύνουν τις συσκευασίες τουλάχιστον τρεις φορές με καθαρό νερό αλλά το νερό του ξεπλύματος επιστέφει πάλι στο ψεκαστικό, δεν το ρίχνουν στο έδαφος. Τοποθετούν τα κενά των συσκευασιών χωριστά στη σακούλα και χωριστά τα καπάκια τους. Στη συνέχεια του προγράμματος, ορίζονται ημερομηνίες και χώροι παράδοσης όπου μπορούν να παραδώσουν τις σακούλες. Αυτό για όσους το κάνουν δεν είναι δύσκολο. Στο τέλος τους χορηγούμε πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Όλα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι προς όφελος των παραγωγών, θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την καλλιέργειά τους, θα μπορούν να διεκδικούν επιδοτήσεις επιπλέον από αυτές που παίρνουν με το λεγόμενο πρασίνισμα της νέας ΚΑΠ, θα πέφτουν λιγότερα χημικά στα χωράφια τους, θα έχουν οικονομία στη τσέπη τους, θα μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον.
Όταν το πρόγραμμα γίνει υποχρεωτικό και σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής αγοράς γεωργικών φαρμάκων όσα μπουκάλια προμηθεύεται κάποιος σε μια καλλιεργητική περίοδο τον ίδιο αριθμό θα πρέπει και να επιστρέφει. Αν δεν τα επιστρέψει θα έχει υψηλό πρόστιμο και ποινές».

Πηγή: ΕΡΤ Λάρισας

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας