Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017

Νέος εχθρός καραντίνας που απειλεί τα εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες

Νέος εχθρός καραντίνας που απειλεί τα εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες

Μια νέα Γεωργική Προειδοποίηση, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αργολίδας, εφιστά την προσοχή σε Καλλιεργητές και Γεωπόνους για την νέα απειλή των εσπεριδοειδών αλλά και άλλων καλλιεργειών, όπως αχλάδια, αμπέλι κ.α. Πρόκειται γαι τον Μάυρο Ακανθώδη Αλευρώδη, έναν επιβλαβή οργανισμό καραντίνας.

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης Aleurocanthus spiniferus (Quintance) Hemiptera Aleurodidae κατάγεται από την νοτιοανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, ο λωτός, η αχλαδιά και άλλα είδη καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών.

aleyrwdeis

Ως προς τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά τα αυγά είναι επιμήκη οβάλ έως νεφροειδούς σχήματος με μήκος 0,2 mm και εναποτίθενται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε σπειροειδή διάταξη.

Έχουν κιτρινωπό χρώμα στην αρχή που μετατρέπεται σε σκούρο καφέ και τελικά μαύρο καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο. Οι νεαρές προνύμφες έχουν μαύρο χρώμα, πεπλατυσμένες με 6 πόδια και περιφερειακά 2 επιμήκη ακανθώδη νημάτια και άλλα μικρότερου μήκους. Μετακινούνται στα σκιαζόμενα μέρη του φυλλώματος και μετά από την πρώτη έκδυση χάνουν τα πόδια τους και προσηλώνονται. Ύστερα από δύο ακόμη εκδύσεις εμφανίζονται τα πτερωτά ενήλικα τα οποία τρέφονται με τους χυμούς των φύλλων. Το χρώμα των πτερύγων των ενηλίκων σε κατάσταση ηρεμίας είναι μεταλλικό γκρι μπλε με ανοιχτόχρωμα σημάδια.

Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί από 2 έως 4 μήνες ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Σε περίπτωση έντονων προσβολών δημιουργούνται πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και αν ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας.

ALECSN 26

Από την προσβολή στα φύλλα δημιουργούνται κηλίδες μελιτωμάτων στις οποίες αναπτύσσεται έντονη καπνιά.

Η μετακίνηση των ενηλίκων σε κοντινές αποστάσεις γίνεται πετώντας. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται με τη διακίνηση προσβεβλημένων δενδρυλλίων ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών τα οποία φέρουν αυγά ή και προνύμφες εντόμων.

ALECSN 29

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνιση του σε άλλες περιοχές.

Οι αρμόδιες Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο ιδιαίτερα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Οι καλλιεργητές όταν εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).

Δείτε ΕΔΩ το Ενημερωτικό Δελτίο

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας