Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ασθένειες & Εχθροί Πυρηνοκάρπων - Βλαστικά Στάδια

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου
Ασθένειες & Εχθροί Πυρηνοκάρπων - Βλαστικά Στάδια

Διαδεδομένες και επικίνδυνες Μυκητολογικές ασθένειες μεγάλης οικονομικής σημασίας για τα πυρηνόκαρπα και εντομολογικοί εχθροί που απαιτούν άμεσες επεμβάσεις και ψεκασμούς.

Ασθένειες και Εχθροί Πυρηνοκάρπων

Βλαστικά Στάδια

Διογκωμένοι Οφθαλμοί (Έναρξη βλάστησης)

diogkvmenoi ofthalmoi

Ρόδινη / Λευκή κορυφή

rodinh leykh koryfh

Πλήρης άνθιση

plhrhs anthish

Πτώση πετάλων

ptwsh petalwn

Σχίσιμο / Πτώση κάλυκα

sxisimo ptwsh kalyka

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ (ΜΟΝΙΛΙΑ)

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά)


Αποτελεί μεγάλης οικονομικής σημασίας μυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων. Η έναρξη της προσβολής μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των ματιών, μέχρι και την πτώση των πετάλων.

Με υγρό και βροχερό καιρό η μόλυνση των άνθεων είναι δυνατό να προκληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο του ρόδινου ή λευκού μπουμπουκιού και ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση.

Στην περίπτωση παρατεταμένης και βροχερής περιόδου άνθησης και ανάλογα με το ιστορικό προσβολών του μύκητα στην περιοχή, συνίσταται και τρίτος ψεκασμός έτσι ώστε τα άνθη να είναι προστατευμένα από μολύνσεις μέχρι και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.

Η χημική καταπολέμηση του μύκητα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών, διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μακρινές αποστάσεις.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα, συνίσταται η συνεχής εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Προσβολή κερασιάς και ροδακινιάς από Μονίλια

prosvolh kerasias rodakinias monilia

ΚΟΡΥΝΕΟ

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Κερασιά – Δαμασκηνιά)

Διαδεδομένη και επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων, καθότι μπορεί να προσβάλλει όλα τα φυτικά μέρη. Προκαλεί από νεκρωτικές κηλιδώσεις φύλλων, καρπών και βλαστών μέχρι και νεκρώσεις κλάδων και δένδρων.
Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Οι φυτικοί ιστοί είναι ευπαθείς στις μολύνσεις όλες τις εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Για την προστασία της νεαρής βλάστησης από τον μύκητα συνίσταται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.
Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια), κάνοντας χρήση μυκητοκτόνου που καταπολεμεί και τις δυο ασθένειες.

Σύμπτωμα κορύνεου σε ροδάκινα και βερίκοκα

 symptwma koryneoy rodakino verikoko

ΕΞΩΑΣΚΟΙ

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Δαμασκηνιά)

Οι μυκητολογικές αυτές ασθένειες είναι σοβαρές για τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά (χαρακτηριστική παραμορφωτική υπερπλασία των φύλλων), καθώς και τη δαμασκηνιά (παραμορφωτική υπερπλασία των καρπών). Οι ασθένειες ευνοούνται από βροχερό καιρό και από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Συνήθως ένας ψεκασμός των δένδρων κατά την περίοδο του λήθαργου και μέχρι πριν το φούσκωμα των ματιών είναι αρκετός για την προστασία της καλλιέργειας.
Ωστόσο, στην περίπτωση καλλιεργειών με ιστορικό προσβολής από τις ασθένειες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μόλυνση συνθήκες, συνίσταται ένας ψεκασμός κατά την ρόδινη/ λευκή κορυφή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.
Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

Σύμπτωμα εξώασκου σε φύλλωμα ροδακινιάς και σε καρπούς δαμασκηνιάς

symptwma ekswaskoy fyllwma rodakinias karpoys damaskhnias

ΩΙΔΙΑ

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά)

Οι μύκητες προσβάλουν κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζημιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς.

Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες ποικιλίες και τη νεκταρινιά .

Για την προστασία των ευαίσθητων στην ασθένεια καλλιεργειών αυτή την εποχή, συνίσταται ένας ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων και ένας δεύτερος αργότερα κατά την πτώση του κάλυκα, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Οι ψεκασμοί αυτοί θα μπορούσαν να συνδυαστούν με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

Σύμπτωμα ωιδίου σε νεκταρινιά

symptwma widiou se nektarinia

 

ΣΚΩΡΙΑΣΗ

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Δαμασκηνιά)

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει συνήθως ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά και δαμασκηνιά. Προκαλεί στιγμάτωση φύλλων και καρπών.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα αυτή την εποχή, συνίσταται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.

Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

Σύμπτωμα σκωρίασης σε φύλλα ροδακινιάς

symptwma skwriashs se fylla rodakinias

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣΠΟΡΙΩΣΗ

(Κερασιά – Βυσσινιά)

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει κυρίως την κερασιά και τη βυσσινιά. Προκαλεί στιγμάτωση και χλώρωση των φύλλων. Σοβαρή προσβολή από την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντική αποφύλλωση των δένδρων.
Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα αυτή την εποχή, συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.
Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

Συμπτώματα κυλινδροσπορίωσης σε φύλλα κερασιάς

symptwma kylindropoihshs se fylla kerasias

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

ΘΡΙΠΕΣ

(Νεκταρινιά – Δαμασκηνιά)

Σε οπωρώνες νεκταρινιάς και δαμασκηνιάς, στους οποίους κατά την περίοδο της άνθησης διαπιστωθεί δραστηριότητα θριπών στα άνθη, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων και μέχρι την πτώση του κάλυκα.
Η καταστροφή των ζιζανίων, κυρίως αυτών που είναι ανθισμένα, μέσα και γύρω από τις καλλιέργειες, αποτελεί σημαντικό μέτρο περιορισμού των προσβολών των άνθεων των καλλιεργειών από τους θρίπες.

Προσβολή θρίπα σε νεκταρίνια

prosvolh thripa se nektarinia

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθισης και όπου αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται οι ψεκασμοί κατά τις απογευματινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Οι εικόνες που δίνονται και παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής ασθενειών και εχθρών είναι απλώς ενδεικτικές και σκοπό έχουν την καλύτερη κατανόηση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων από τους καλλιεργητές. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο διάγνωσης από μέρους των παραγωγών. Για θέματα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε εξειδικευμένους γεωπόνους.


Δείτε εδώ το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων 


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας