Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017

Tank mix: Ανάμιξη φυτοπροστατευτικών προϊόντων υπό προϋποθέσεις

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Tank mix: Ανάμιξη φυτοπροστατευτικών προϊόντων υπό προϋποθέσεις

Η εξοικονόμηση εργασίας αλλά και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, είναι κάποιοι από του βασικούς λόγους για την ανάμιξή τους σε μια κοινή δεξαμενή.

Φαίνεται αρχικά μία εύκολη και απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για χημικές ουσίες των οποίων μερικές φορές η λάθος ανάμιξη μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Μείγματα που είναι τοξικά για τον χειριστή ή για τα φυτά ή εκρηκτικά μείγματα είναι κάποιοι από τους τρόπους που μία ανάμιξη μπορεί να πάει στραβά.

 tankmix 4

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε ανάμιξη, κάνετε την έρευνά σας, διαβάστε τις ετικέτες των σκευασμάτων και ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές αρχές:

1. Διαβάστε την ετικέτα!

Η ετικέτα αποτελεί συνήθως την πηγή όλων των πληροφοριών ζωτικής και νομικής σημασίας που χρειάζεστε. Η ετικέτα θα σας πει εάν και πώς μπορείτε να αναμίξετε το ένα σκεύασμα με ένα άλλο.

2. Κάνετε μια δοκιμή σε ένα βάζο.

Εάν η ετικέτα δεν παρέχει οδηγίες για την ανάμιξη του προϊόντος ή εάν οι οδηγίες δεν είναι σαφείς και πλήρως κατανοητές, τότε είναι συνετό να εκτελέσετε μία δοκιμή σε ένα βάζο.

Ο τρόπος είναι ο εξής: ανάμιξη των διαφορετικών σκευασμάτων με τη σωστή σειρά και αναλογία, ανακίνηση του μείγματος, αναμονή για μία ώρα. Εάν το βάζο ζεσταθεί, προφανώς και ο συγκεκριμένος συνδυασμός προϊόντων δεν είναι ο κατάλληλος. Αναζητήστε την ύπαρξη οποιουδήποτε τύπου ιζήματος (μάζες, νιφάδες, τζελ) το οποίο δείχνει πως τα σκευάσματα δεν είναι συμβατά και δε θα πρέπει να αναμιχθούν.

3. Δοκιμή της εφαρμογής.

Εφαρμόστε το περιεχόμενο του βάζου σε έναν μικρό πληθυσμό φυτών για να διαπιστώσετε τυχόν συμπτώματα φυτοτοξικότητας ή ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες.

4. Ανάμιξη με προϊόντα θρέψης.

Τα προϊόντα θρέψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ορισμένα και συγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Πριν από οποιαδήποτε ανάμιξη διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα διότι σε ορισμένες περιπτώσεις λιπασμάτων, το ph του μείγματος μπορεί να αλλάξει δραματικά και να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη αντίδραση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

tankmix 2

5. Η συγκέντρωση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Λάβετε υπ’όψιν ότι η συγκέντρωση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που αναγράφεται στην ετικέτα παραμένει η ίδια είτε το σκεύασμα χρησιμοποιηθεί μόνο του είτε σε ανάμιξη. Η ανάμιξη σε μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι παράνομη.

6. Σειρά ανάμιξης.

Η σειρά ανάμιξης των σκευασμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Για μερικά σκευάσματα υπάρχει η δυνατότητα ανάμιξης μόνο εάν αυτά αναμιχθούν με τη σωστή σειρά. Εάν όχι, η ασυμβατότητα και η τοξικότητα για το χειριστή είναι πιθανά αποτελέσματα. Η ετικέτα μπορεί να παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες.

Εάν όχι, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:tankmix 3

• Γεμίστε τη δεξαμενή μέχρι το ½ του συνολικού όγκου και ξεκινήστε την ανάδευση.

• Προσθέστε πρώτα τις βρέξιμες σκόνες (WP), μετά τα ρευστά κοκκώδη (DF), στη συνέχεια τα συμπυκνωμένα αιωρήματα (SC, F, FL) και τέλος τα υγρά (L). Καλή ανάμιξη μετά από κάθε προσθήκη.

• Γεμίστε τη δεξαμενή μέχρι τα ¾ του συνολικού όγκου.

• Προσθέστε οποιοδήποτε γαλακτοματοποιήσιμο συμπύκνωμα (EC) και αναμίξτε καλά.

• Προσθέστε οποιοδήποτε έλαιο, βοηθητική ουσία, επιφανειοδραστικό ή υγρό λίπασμα και αναμίξτε καλά.

• Γεμίστε τη δεξαμενή μέχρι τον τελικό της όγκο.

7. Διατηρείστε τα αρχεία των αντιδράσεων, των συμβατοτήτων και της αποτελεσματικότητας των αναμίξεων ώστε στην περίπτωση ενός καλού συνδυασμού, αυτός να μπορεί να επαναληφθεί.

8. Κατάλληλος εξοπλισμός του χειριστή.

tankmix 1

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας