Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Μύγα της Κερασιάς: Ο σοβαρότερος εχθρός των κερασιών

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Μύγα της Κερασιάς: Ο σοβαρότερος εχθρός των κερασιών

Η μύγα της κερασιάς, αποτελεί τον σοβαρότερο εχθρό των κερασιών. Η ζημιά προκαλείται από την προνύμφη της που αναπτύσσεται μέσα στον καρπό και τον κάνει ακατάλληλο για κατανάλωση.

Μύγα της κερασιάς

(Rhagoletis cerasi)

myga ths kerasias

Η σοβαρότητα της προσβολής ποικίλλει πολύ από περιοχή σε περιοχή και από χρονιά σε χρονιά καθώς και με την πρωιμότητα των διαφόρων ποικιλιών της κερασιάς (κάποιες πρώιμες ποικιλίες μπορεί να διαφύγουν την προσβολή).

Συστάσεις

Χημική Καταπολέμηση

Για κεράσια που θα συγκομισθούν πολύ σύντομα (πρώιμες ποικιλίες), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βιολογικό εντομοκτόνο επαφής με βάση ζωντανά σπόρια του μύκητα Beuveria bassiana με δράση μόνο στα τέλεια έντομα.

Για κεράσια που θα συγκομισθούν σε 2 εβδομάδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα όπως το (deltamethrin με υπολειμματική διάρκεια 7 ημέρες) και εντομοκτόνο Thiamethoxam με υπολειμματική διάρκεια 7 ημέρες επίσης.

Για τις όψιμες ποικιλίες που δεν πρόκειται να συγκομισθούν πριν περάσουν 4 εβδομάδες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα εντομοκτόνα, Tau-fluvalinate και Phosmet με υπολειμματική διάρκεια 10 και 14 ημέρες αντίστοιχα.

Δροσόφιλα

(Drosophila suzukii)

drosofila

Πηγή :Τμήμα Ποιοτικού& Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Δράμας

 

Η δροσόφιλα είναι πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού καλλιεργειών.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει της ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς.

Συμπτώματα προσβολής

Στα αρχικά στάδια η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Το νύγμα της ωοτοκίας είναι ιδιαίτερα μικρό και συνοδεύεται από ένα μεταχρωματισμό ή ένα μικρό βαθούλωμα του καρπού που γίνεται εμφανές λίγες ημέρες αργότερα.

Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών στα σημεία ανάπτυξης των εντόμων.

Διαπιστώσεις

Στο δίκτυο τροφικών παγίδων της ΔΑΟΚ Δράμας διαπιστώθηκε η πρώτη παρουσία του εντόμου σε κτήματα με καλλιέργεια κερασιάς, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Συστάσεις

Χημική καταπολέμηση

  • Για κεράσια που θα συγκομισθούν σε 2 εβδομάδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εντομοκτόνο Spinosad με υπολειμματική διάρκεια 7 ημέρες.
  • Για τις όψιμες ποικιλίες που δεν πρόκειται να συγκομισθούν πριν περάσουν 4 εβδομάδες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα εντομοκτόνα Phosmet και Thiacloprid με υπολειμματική διάρκεια 14 ημέρες.

Καλλιεργητικές πρακτικές για την προληπτική αντιμετώπιση και των δύο εχθρών

  • Να μην αφήνονται στα δένδρα ασυγκόμιστοι καρποί στο τέλος της περιόδου και αν ενσωματώνονται στο έδαφος υπολείμματα καρπών που για οποιονδήποτε λόγο έπεσαν στο έδαφος.
  • Κατάλληλο κλάδεμα των δένδρων ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός τους και η έκθεση του εσωτερικού της κόμης σε μη ευνοϊκές για το έντομο θερμοκρασίες.

Παρατήρηση:

Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των γεωργικών φαρμάκων και ιδιαίτερα την τελευταία επέμβαση πριν την συγκομιδή.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας