Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Έντονες οι προσβολές από Διαβρώτικα, σε χωράφια με συνεχή καλλιέργεια αραβόσιτου

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Έντονες οι προσβολές από Διαβρώτικα, σε χωράφια με συνεχή καλλιέργεια αραβόσιτου

Στις περισσότερες περιοχές η καλλιέργεια του αραβόσιτου βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης.

Διαπιστώσεις:

Από επιτόπιες παρατηρήσεις στο δίκτυο των παγίδων αλλά και σε αγρούς αραβόσιτου, διαπιστώνεται ότι:

1. Στους ν. Δράμας και Καβάλας οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονη προσβολή στις καλλιέργειες του αραβόσιτου, απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί:

diabrotica map

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν τα αγροκτήματα στα εξωχώραφα των τενάγων Φιλίππων και συγκεκριμένα της Αγίας Παρασκευής, Νικήσιανης, Γεωργιανής και Παλαιοχωρίου.

2. Στις περιοχές που απεικονίζονται με ροζ χρώμα και περιλαμβάνουν τα αγροκτήματα της Ελευθερούπολης, Κοκκινοχώματος, Κρηνίδων-Δάτου, Πολύστιλου, Φωτολίβους, Καλού Αγρού και Μαυρολεύκης, οι προσβολές είναι μέτριες έως ελαφρές.

3. Ιδιαίτερα στο ν.Σερρών, εμφανίστηκαν αγροί αραβόσιτου με έντονο πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος.

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι παραπάνω προσβολές είναι πιο έντονες και σε μεγαλύτερη έκταση και περιορίζονται αποκλειστικά σε χωράφια με συνεχή καλλιέργεια αραβόσιτου.

Οι προσβολές στο ριζικό σύστημα των φυτών και στο υπέργειο μέρος αυτών με το χαρακτηριστικό πλάγιασμα αυτών απεικονίζεται στις εικόνες 1 και 2.

diabrotica image1

Εικόνα 1: Περιοχή Α. Παρασκευής Δράμας

diabrotica image2

Εικόνα 2: Περιοχή Α. Παρασκευής Δράμας

 

Επειδή η καλλιέργεια του αραβόσιτου βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης και το ενήλικο έντομο τρέφεται τόσο στα φύλλα όσο και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης των φυτών (εικόνες 3 και 4):

diabrotica image3

diabrotica image4

Εικόνες: 3 και 4 

Συστάσεις:

1. Στις περιοχές που εντοπίζονται έντονες προσβολές, όπως απεικονίζονται στον παραπάνω χάρτη, θεωρείται ΑΝΑΓΚΑΙΟ να λαμβάνονται μέτρα καταπολέμησης του εντόμου σε συνδυασμό με το βλαστικό στάδιο των φυτών.

Έτσι, επιβάλλεται να γίνουν επαναληπτικοί ψεκασμοί μόνον εφόσον παρατηρήθηκε μειωμένη αποτελεσματικότητα ψεκασμού, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα που δόθηκαν με το Νο 1 Τεχνικό Δελτίο, για την αντιμετώπιση του Διαβρώτικα και σύμφωνα με τις Οδηγίες Έγκρισης αυτών. Να αποφεύγονται τα πολλαπλά μείγματα εντομοκτόνων.

2. Στις άλλες περιοχές όπου οι προσβολές είναι μέτριες, θα πρέπει οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τα χωράφια τους και να μην προχωρήσουν σε άσκοπους ψεκασμούς εφόσον δεν παρατηρούνται σοβαρές προσβολές.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί οφείλουν να ελέγχουν μακροσκοπικά τις καλλιέργειες τους και να ενημερώνουν τους Γεωπόνους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας