Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Τρεις από τους πιο σημαντικούς εχθρούς στον Αραβόσιτο

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Τρεις από τους πιο σημαντικούς εχθρούς στον Αραβόσιτο

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα μέτρα καταπολέμησης σε κάποιους από τους πιο σημαντικούς εχθρούς στον αραβόσιτο όπως είναι οι Σιδηροσκώληκες, οι Αγρότιδες και η Πυραλίδα.

Σιδηροσκώληκες (Agriotes spp.)

Συμπτώματα-Ζημία

Η σημαντικότερη ζημιά προκαλείται από προνύμφες που τρέφονται με τα νεαρά σπορόφυτα δαγκώνοντας το λαιμό κοντά στο έδαφος και τις ρίζες. Οι προσβεβλημένοι ιστοί μαυρίζουν, ενώ αποτελούν και πηγές εισόδου δευτερογενών μολύνσεων από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια). Η προσβολή των νεαρών φυταρίων παρατηρείται στον αγρό με τη δημιουργία κενών από φυτά στο σύνολο της καλλιέργειας. Προσβολή των ριζών οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα να φυτά να παραμένουν νάνα και καχεκτικά, να έχουν μειωμένη ανάπτυξη και τελικά να μαραίνονται και να ξηραίνονται υποβαθμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Σε έντονη προσβολή το ριζικό σύστημα καταστρέφεται εντελώς και το φυτό κόβεται ή σπάει.Agriotes spp

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση της παρουσίας των εντόμων γίνεται με παρατήρηση του εδάφους προς εύρεση προνυμφών μετά την κατεργασία του εδάφους ή με τοποθέτηση δολωματικών παγίδων στο έδαφος πριν τη φύτευση. Οι παγίδες τοποθετούνται στο έδαφος σε βάθος 20cm την άνοιξη με θερμοκρασία εδάφους μεγαλύτερη των 10οC και αφήνονται για 2 εβδομάδες. Άλλοι τρόποι είναι η χρήση δειγματοληπτών εδάφους και η χρήση φερομονικών παγίδων για παρουσία ενηλίκων.

Τρόποι καταπολέμησης-Καλλιεργητικά μέτρα

- Απομάκρυνση, καταστροφή φυτικών υπολειμμάτων

- Καταπολέμηση ζιζανίων

- Βαθιά οργώματα την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού για καταστροφή προνυμφών

- 4ετής αμειψισπορά με καλλιέργεια εκτός σιτηρών π.χ ψυχανθή

- Χρήση φερομονικών παγίδων για παρακολούθηση πληθυσμού

Χημικά μέτρα-Δραστικές ουσίες: cypermethrin, tefluthrin, spinosad

Αγρότιδες (Agrotis spp.)

Συμπτώματα-Ζημία

Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες οι οποίες δραστηριοποιούνται τη νύχτα και τρέφονται με τα φύλλα, ενώ την ημέρα παραμένουν καρουλιασμένες στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Οι νεαρές προνύμφες τρέφονται με τα φύλλα δημιουργώντας τρύπες στο έλασμα, ενώ οι μεγαλύτερες προσβάλουν το λαιμό των φυτών κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Οι ώριμες προνύμφες προσβάλουν μόνο νεαρά φυτά με τρυφερούς βλαστούς γιατί αργότερα όταν το στέλεχος σκληραίνει δεν μπορούν να το κόψουν. Τα προσβεβλημένα φυτά κόβονται και πέφτουν. Η προσβολή των νεαρών φυταρίων παρατηρείται στον αγρό με τη δημιουργία κενών από φυτά στο σύνολο της καλλιέργειας.

Agrotis spp

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση της παρουσίας των εντόμων γίνεται κάθε 3 ημέρες την περίοδο ανάπτυξης των φύλλων (1ο-4ο φύλλο). επιλέγονται 20 φυτά σε 4 σημεία του αγρού και ελέγχονται για χαρακτηριστικά συμπτώματα. Εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών συνιστάται χημική επέμβαση με κατάλληλα εντομοκτόνα.

Τρόποι καταπολέμησης

Όριο ανεκτής πυκνότητας: Συνίσταται χημική επέμβαση με κατάλληλα εντομοκτόνα όταν παρατηρηθούν στο έδαφος 2 προνύμφες ανά 100 φυτά ή όταν το 3-5% των φυτών εμφανίζουν συμπτώματα. Όσον αφορά τα καλλιεργητικά μέτρα είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στους Σιδηροσκώληκες.

Χημικά μέτρα-Δραστικές ουσίες: deltamethrin, tefluthrin

Πυραλίδα του Καλαμποκιού (Ostrinia nubilalis)

Συμπτώματα-Ζημία

Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες που προσβάλουν όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού. Συμπτώματα παρατηρούνται κατά τη βλαστική ανάπτυξη του φυτού, από την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων (2ου-4ου) ως και την ωρίμανση, ενώ φυτά μικρότερα των 40-45cm δε προσβάλλονται. Οι νεαρές προνύμφες (1ου-2ου σταδίου) αρχικά τρέφονται με τα νεαρά φύλλα δημιουργώντας τρύπες στο έλασμα σε σειρές , ενώ αργότερα (3ου-4ου σταδίου) εισέρχονται στο στέλεχος δημιουργώντας στοές. Προσβολή του στελέχους έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση μεταφοράς νερού και θρεπτικών στο φυτό, τα στελέχη αδυνατίζουν, πλαγιάζουν και σπάνε εύκολα. Μειώνεται ο αριθμός των σπάδικων και το βάρος των σπόρων και κατ’ επέκταση μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής. Την προσβολή ακολουθούν και δευτερογενείς μολύνσεις από παθογόνους οργανισμούς υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

 Ostrinia nubilalis

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση του εντόμου γίνεται με τοποθέτηση φερομονικών παγίδων για παρουσία ενηλίκων στην καλλιέργεια και εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία τους ελέγχονται 20-25 διαδοχικά φυτά για παρουσία αυγών και προνυμφών σε 2-3 σημεία της καλλιέργειας.

Τρόποι καταπολέμησης

Κρίσιμα στάδια για καταπολέμηση: αυγά και προνύμφες πριν αυτές εισέλθουν στα στελέχη των φυτών. Συνίσταται να γίνεται ένας ψεκασμός 10-14 μέρες από την έναρξη της ωοτοκίας των εντόμων (Ιούνιος, τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου) ή ένας ψεκασμός 9-10 μέρες από την έναρξη της ωοτοκίας και ένας μετά από μία εβδομάδα.

Καλλιεργητικά μέτρα

- Απομάκρυνση, καταστροφή φυτικών υπολειμμάτων

- Αμειψισπορά

- Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών & Όψιμη σπορά

- Χρήση φερομονικών παγίδων για παρακολούθηση πληθυσμού

- Βαθιά οργώματα το φθινόπωρο

Χημικά μέτρα-Δραστικές ουσίες: Deltamethrin, chlorantraniliprole

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια του Αραβόσιτου αλλά και άλλες καλλιέργειες, επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα. FARMALEARN icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας