Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Αποτελεσματικός έλεγχος των ζιζανίων το φθινόπωρο

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Αποτελεσματικός έλεγχος των ζιζανίων το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για τον έλεγχο πολυετών και χειμερινών ετήσιων ζιζανίων. Στην πραγματικότητα, για πολλά ζιζάνια, μάλλον είναι η καλύτερη εποχή αλλά ο ψεκασμός αμέσως μετά τη συγκομιδή μπορεί να μην προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κατάλληλος χρόνος για τον βέλτιστο έλεγχο των ζιζανίων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των ζιζανίων που βρίσκονται στο χωράφι. Κάποια ζιζάνια αντιμετωπίζονται καλύτερα από τα μέσα Σεπτέμβρη έως το τέλος του Οκτώβρη αναλόγως των επικρατούντων καιρικών συνθηκών, ενώ κάποια άλλα αντιμετωπίζονται λίγο νωρίτερα.

Βάσει των παραπάνω, ο έλεγχος των ζιζανίων εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες καθώς επίσης, πριν οποιοδήποτε ψεκασμό, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως τα ζιζάνια είναι καλά αναπτυσσόμενα και με νέα αναπτυσσόμενα φύλλα.

weed5

Μεταφυτρωτικός έλεγχος ζιζανίων

Τα ζιζάνια τα οποία και αποκόπτονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, χρειάζονται χρόνο για να σχηματίσουν εκ νέου φυτικό ιστό (φύλλα και βλαστούς), έτσι ώστε αυτοί οι φυτικοί ιστοί να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως κατάλληλες επιφάνειες απορρόφησης των εφαρμοζόμενων ζιζανιοκτόνων. Σίγουρα λοιπόν, μετά τη συγκομιδή θα πρέπει να περιμένουμε 4-6 εβδομάδες για τον επανασχηματισμό του φυλλώματος των ζιζανίων. Επίσης, η βροχή είναι επιθυμητή μετά τη συγκομιδή διότι θα ξεπλύνει τα φύλλα και θα επιτρέψει στις χημικές ουσίες να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα.

Στην περίπτωση που αναμένεται ένας πρώιμος παγετός φθινοπώρου ή εάν έχει ήδη συμβεί, τότε θα πρέπει να αποφευχθεί η εφαρμογή οποιοδήποτε ζιζανιοκτόνου έως ότου αξιολογηθεί η φυτική κατάσταση των ζιζανίων.

Εάν τα ζιζάνια είναι πράσινα και ο ιστός των φύλλων εξακολουθεί να είναι σχετικά εύπλαστος μετά από παγετό, οι καλλιεργητές μπορεί ακόμα να έχουν την ευκαιρία να ελέγχουν πολυετή ζιζάνια με ένα ζιζανιοκτόνο επαφής ή κάποιο άλλο διασυστηματικό. Έλεγχος μπορεί ακόμα να επιτευχθεί σε ζεστές ηλιόλουστες ημέρες λίγο μετά τον παγετό, εάν δεν έχει καταστραφεί περισσότερο από το 40% του αρχικού φυτικού ιστού. Εάν τα περισσότερα από τα ζιζάνια είναι νεκρά, η πρόσληψη ζιζανιοκτόνου θα είναι ελάχιστη και συνιστάται η αναμονή.

Στην περίπτωση θερμότερων ημερών και μεγαλύτερης ηλιοφάνειας, η δραστηριότητα των ζιζανιοκτόνων είναι μεγαλύτερη.

Χωρίς υγιή ιστό, κανένα ζιζανιοκτόνο δεν μπορεί να διεισδύσει και να μεταφερθεί στο αγγειακό σύστημα των ζιζανίων.

Οι παραγωγοί θα πρέπει στην ουσία να περιμένουν μέχρι και τον Οκτώβριο όταν όλα σχεδόν τα ζιζάνια θα έχουν φυτρώσει και μετά να γίνουν οι κατάλληλοι ψεκασμοί ώστε να αποφευχθούν τυχόν σπατάλες ή ανεπιτυχείς εφαρμογές.

Μία τελευταία παρατήρηση για την αντιμετώπιση των ζιζανίων αυτήν την εποχή είναι η εναλλαγή των καλλιεργειών, η γνωστή σε όλους αμειψισπορά.

weed7

Προφυτρωτικός έλεγχος ζιζανίων

Σε αυτήν την περίπτωση που η εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου γίνεται πριν τη βλάστηση του ζιζανίου, θα πρέπει να επισημανθεί πως δε γίνεται για την καταστροφή των σπόρων των ζιζανίων αλλά για την αναστολή της βλάστησης των σπόρων.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο χρόνος εφαρμογής είναι και πάλι καθοριστικής σημασίας.


Πηγές: 

Fall Pre-Emergents: Preventing Cool Weather Weeds

When to spray weeds in the fall?

When to Apply Pre Emergent Herbicide

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας