Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

Τα φυτά χρησιμοποιούν το ασβέστιο και προειδοποιούν για πιθανή επίθεση αφίδων!

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τα φυτά χρησιμοποιούν το ασβέστιο και προειδοποιούν για πιθανή επίθεση αφίδων!

Οι επιστήμονες στο John Innes Center έχουν ανακαλύψει πώς τα φυτά στέλνουν εσωτερικά προειδοποιητικά σήματα στην περίπτωση επίθεσης από αφίδες.

Διαπίστωσαν πως όταν οι αφίδες τρέφονται από τα φύλλα, το φυτό ενεργοποιείται και διοχετεύει ασβέστιο στα κατεστραμμένα κύτταρα.

Αυτή η μικρή ροή ασβεστίου ωθεί το φυτό να δώσει σήμα πως μια επίθεση λαμβάνει χώρα και στη συνέχεια μια μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου διοχετεύεται μεταξύ των κυττάρων.

aphids FB

Μήπως είμαστε κοντά στο να κατανοήσουμε το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζημιά που προκαλούν στα φυτά τα διάφορα παράσιτα;

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση και γενετικά κωδικοποιημένο φθορισμό αναφοράς ασβεστίου για να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως υπάρχουν μικρές αυξήσεις σο ασβέστιο των φυτών γύρω από τις θέσεις επίθεσης των εντόμων.

Συνδύασαν λοιπόν αυτό το γεγονός με την αξιολόγηση της γενετικής απόκρισης ώστε να καθορίσουν τελικά την εξάρτηση της αύξησης του ασβεστίου από συγκεκριμένους δίαυλους της φυτικής μεμβράνης.

aphid5

Είναι γνωστό ότι τα ιόντα ασβεστίου αυξάνονται στα φυτικά κύτταρα ως απόκριση στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Πριν από τη μελέτη αυτή ήταν άγνωστο εάν αυτό συνέβαινε λόγω της παρουσίας των αφίδων οι οποίες και τρέφονταν από το φυτό ή αν το φυτό χρησιμοποίηούσε το ασβέστιο ως προειδοποιητικό σήμα μετά από την επίθεση των αφίδων.

Όντας οι αφίδες ένας πολύ σημαντικός εχθρός των καλλιεργειών, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα φυτά αποκρίνονται και τελικά υπερασπίζονται τον εαυτό τους, είναι πολύ σημαντική.

Έτσι ίσως μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτά τα έντομα.

aphid6

«Η κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στα αρχικά στάδια της επίθεσης των αφίδων, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σταματήσουμε τις αφίδες και να αποτρέψουμε τη μετάδοση διαφόρων ιών», αναφέρει ο καθηγητής Saskia Hogenhout.

Η πράσινη αφίδα του ροδάκινου προκαλεί πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια της πατάτας, είτε αποτελώντας μια άμεση επίθεση, είτε έμμεσα, ως φορέας ιώσεων.

Το συγκεκριμένο έντομο διαπερνά μόνο ένα μικρό αριθμό φυτικών κυττάρων, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στη σάκχαρα και τα θρεπτικά συστατικά του φυτού.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φυτό αμύνεται σε αυτήν την επίθεση, είναι σημαντική για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε τις βλάβες που προκαλούνται από τις αφίδες στο μέλλον.

Πηγή: John Innes Center - Unlocking Nature's Diversity

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας