Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Μετασυλλεκτικοί μύκητες στο ροδάκινο

Παναγιώτης Γ. Ξαφάκος - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Instituto Sperimentale di Frutticoltura (Verona, Italia)
Μετασυλλεκτικοί μύκητες στο ροδάκινο

Οι δυναμικότερες ζώνες καλλιέργειας της ροδακινιάς (Prunus persica (L.) Batsch) στον πλανήτη μας, βρίσκονται στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Καλιφόρνια.

Σημαντικές καταγράφονται οι απώλειες των φρούτων σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, στην διαδρομή από το χωράφι στο ψυγείο του καταναλωτή.

Η έλλειψη τεχνογνωσίας επάνω σε θέματα μετασυλλεκτικής φυσιολογίας καθώς και η ανεπάρκεια κατάλληλου εξοπλισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νωπών προϊόντων.

Ανησυχητικά προβλέπονται τα στοιχεία για το μέλλον, λόγο της αναμενόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται να δημιουργηθεί μία επιτακτική ανάγκη για αύξηση της παραγωγής τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής, ενώ σημειώνεται έλλειψη της καλλιεργήσιμης γης.

Το ροδάκινο αποτελεί το δημοφιλέστερο φρούτο της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας, καθότι αποτελεί κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και παράλληλα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της.

Λανθασμένη παραμένει η εντύπωση ότι, οποιαδήποτε καρποφορία μύκητα στα φρούτα ,να χαρακτηρίζεται ως μονίλια.

photo1.2

Οι σημαντικότεροι θερμόφιλοι μετασυλλεκτικοί μύκητες, στο χώρο της φυτοπαθολογίας της ροδακινιάς είναι οι παρακάτω:

Α. Fruit body decay - Αποσύνθεση του Καρπού

1.Rhizopous stolonifer (Ριζόπους)

2.Gilbertella persicae (Τζιλμπερτέλα)

3.Altenaria alternata (Αλτενάρια)

4.Anthrancose (Colletotrichum spp.)(Ανθράκωση)

Να σημειωθεί ότι, πρωταγωνιστικός παραμένει ο ρόλος της Μονίλιας (M. Laxa, M.fructicola, M.Fructigena), στην μυκητολογία της ροδακινιάς.

Ο Rhizopus stolonifer (photo 1 & 2),είναι ένας σαπροφυτικός παρασιτικός ζυγομύτητας, που διαχειμάζει στα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά, ζιζάνια_Φ.Υ), της καλλιέργειας.

Η μυκητολογική χλωρίδα του οπωρώνα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας.

Η ποσότητα, ποιότητα των Φ.Υ καθώς και ο τρόπος της διαχειρίσης τους αποτελούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδημιολογία και αναπαραγωγή του παθογόνου, η οποία πραγματοποιείται με σπόρια (asexual) και ζυγοσπόρια (sexual) (photo 3).

30938664813 df03b005ec b

Η διασπορά των μολυσμάτων πραγματοποιείται με την βροχή, τα έντομα, τους κουβάδες συγκομιδής καθώς και με τα χέρια των εργατών.

Ένα πιλοτικό πλάνο (project) για την συρρίκνωση των μολυσμάτων ενός οπωρώνα αποτελεί, την συγκέντρωση και καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων, καθολικό ψεκασμό του εδάφους με κατάλληλα μυκητοκτόνα και εφαρμογή γραμμικής ζιζανιοκτονίας σε συνδυασμό με DMIs (photo4)

Rhizopus stolonifer diagrams all stages

Η «Αχίλειος πτέρνα» για την εγκατάσταση του μύκητα στους καρπούς της ροδακινιάς, αποτελούν οι επιδερμικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από την χαλαζόπτωση, τα ηλιακά εγκαύματα, την τροφοπενία βορίου(B) καθώς και τα σημεία «επαφής» μεταξύ των καρπών.

Σε γενικές γραμμές ο Rhizophus spp. έχει προτίμηση στα «μάγουλα» του καρπού» και λιγότερο στον κάλυκα και το κοτσάνι, ειδικότερα ο βαθμός της παθογένειας του μύκητα εξαρτάται:

1.Το μέγεθος και το χρώμα του καρπού.

2.Περιεκτικότητα του ασβεστίου (Cα).

3. Brix 

4. S.A.R (Επίκτητη διασυστηματική αντοχή)

Epidermαl skin decay - επιδερμική αποσύνθεση

Οι επιδερμικές μυκητολογικές προσβολές, συντείνουν στην ανάπτυξης δευτερογενών μολύνσεων {Podosphaera pannosa (Ωίδιο)} καθώς και στις επιμολύνσεις εντός των ψυκτικών θαλάμων.

Heart decay - Εσωτερική Αποσύνθεση του καρπού

Η εσωτερική αποσύνθεση που προκαλείται στους εσωτερικούς ιστούς «πυρήνα-καρδιά» του καρπού, είναι χαρακτηριστικό των παρακάτω ποικιλιών ροδακινιάς (Red Haven, Red Golden, Flamminia, Fairline).

Παράγοντες αποτελούν η κακή γονιμοποίηση και στις φυσιολογικές ανωμαλίες κατά το στάδιο της ανάπτυξης του καρπού(σπάσιμο ή διπλός πυρήνας).

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

Κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η χρήση “έξυπνων μυκητοκτόνων”, εφαρμογή των ψεκασμών με βάση “Μοντέλων πρόγνωσης” και χρήση Dronne.


 

Σκύδρα, Ιανουάριος 2018

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ

Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia


Βιβλιογραφία

Avversita & Difesa”PESCO”
Aldo Pollini-Ivan Ponti-Franco Laffi (pag.60-61).
…………………………………………………………………………..
photo 1: https://fineartamerica.com/featured/bread-mold-fungus-rhizopus-nigricans-gregory-g-dimijian.html
photo 2: https://eo.wikipedia.org/wiki/Rhizopus_stolonifer#/media/File:Rhizopus_stolonifer.jpg
photo 3: https://atrium.lib.uoguelph.ca/xmlui/handle/10214/5512
photo 4: https://hiveminer.com/Tags/fungi%2Czygomycota/Recent

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας