Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Προσβολές Περονόσπορου και Αλτερνάριας στην Πατάτα σε ευπαθές στάδιο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Προσβολές Περονόσπορου και Αλτερνάριας στην Πατάτα σε ευπαθές στάδιο

Ο καιρός ευνοεί τις προσβολές περονόσπορου και αλτερνάριας στην πατάτα. Συνιστάται η έναρξη των επεμβάσεων, ειδικότερα έπειτα από την κακοκαιρία που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

peronosporos

Διαπιστώσεις:

Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για το ξεκίνημα προσβολών (βλ. γραφήματα) την ανάπτυξή του παθογόνου. Σποραδικά έχουν εμφανιστεί κηλίδες Περονοσπόρου.

Συστάσεις:

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις καιρού για τα Ιόνια, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται άστατος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις με θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο οι οποίες θα κυμανθούν σε ευνοϊκά επίπεδα για την ανάπτυξη του παθογόνου. Ιδιαίτερα στις πατατοκαλλιέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί κηλίδες, να εφαρμόζονται μικρά μεσοδιαστήματα εφαρμογής και οι υψηλότερες συνιστώμενες από την ετικέτα δόσεις κατάλληλου φυτοπροστατευτικού. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική.. Όπου απαιτείται, να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

alternaria

 

Διαπιστώσεις:

Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις. Ο καιρός ευνοεί προσβολές σε όλες τις πεδινές περιοχές (βλ. γραφήματα).

Συστάσεις:

Συνιστάται η έναρξη των επεμβάσεων.

Δείτε ΕΔΩ τα Γραφήματα 

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 22/2/2018) και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2018, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας